Μήνυση κατά περισσοτέρων από 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, δημοσιογράφοι και ένας οικονομολόγος, κατέθεσε η τραπεζική αρχή της Τουρκίας, για φερόμενες προσπάθειες χειραγώγησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της χώρας, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να «παγώσει» την κριτική ενάντια στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους FT.

Όπως μεταδίδουν οι FT, η Τραπεζική Ρυθμιστική και Εποπτική Υπηρεσία ανέφερε στο Twitter τη Δευτέρα ότι επιδιώκει τη νομική δίωξη 26 ατόμων και λογαριασμών Twitter για «αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και [μέσω] μέσων ενημέρωσης», εν μέσω της νομισματικής κρίσης που έχει μειώσει την αξία της λίρας κατά 35% φέτος.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Durmus Yilmaz, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας μεταξύ 2006 και 2011 και νυν βουλευτής της αντιπολίτευσης. Ο Rusdu Saracoglu, ένας άλλος πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας, βρίσκεται επίσης στη λίστα που δημοσιεύτηκε από τον τραπεζικό εποπτικό οργανισμό.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι η καταγγελία της βασίζεται σε ένα άρθρο του τραπεζικού νόμου που απαγορεύει τις δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσαν να δυσφημήσουν ή να βλάψουν τη φήμη μιας τράπεζας.

Πηγή: sofokleousin.gr