Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαλύσει το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος που έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει αυτό το αίτημα των εθνικιστών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι σύμμαχοί της, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) κατηγορούν το HDP για δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Οι κατηγορίες αυτές κλιμακώθηκαν πρόσφατα, αφού εντοπίστηκαν σε μια σπηλιά στο βόρειο Ιράκ τα πτώματα 13 Τούρκων που σύμφωνα με την Άγκυρα είχαν απαχθεί από τους Κούρδους αντάρτες.

Το MHP έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να κλείσει το HDP, κατηγορώντας το για δεσμούς με το PKK, μια οργάνωση που η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική». Το HDP αρνείται την κατηγορία. Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο αντιμετώπισε επίσης μπαράζ νομικών ενεργειών για την άρση της ασυλίας των βουλευτών του.

«Θεού θέλοντος, θα κλείσουμε το HDP στα μάτια του λαού», είπε ο Τζαχίτ Οζκάν, ένας από τους αντιπροέδρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Ο λαός μας έχει χάσει τις ελπίδες του σ’ αυτό το κόμμα. Και τα 83 εκατομμύρια ζητούν να κλείσει πολιτικά στις κάλπες και νομικά εντός του πλαισίου της συνταγματικής τάξης», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, όπως του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη και της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο σύμμαχός του, ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επανέλαβε την έκκλησή του να κλείσει το HDP και να ληφθούν μέτρα για να μην επανιδρυθεί με διαφορετικό όνομα, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. «Το κλείσιμο του HDP επείγει, είναι ζωτικής σημασίας και επιβεβλημένο. Από τα νύχια μέχρι την κορυφή, το HDP είναι ο βάλτος της διαφθοράς και του τρόμου», ισχυρίστηκε.

Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες στελέχη και μέλη του HDP έχουν συλληφθεί ενώ δεκάδες εκλεγμένοι δήμαρχοί του εκδιώχθηκαν από το αξίωμά τους.

Πηγή: sofokleousin.gr