Έντεκα ανήλικοι και ένας ιμάμης σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του αφγανικού στρατού εναντίον Ταλιμπάν στην επαρχία Τάχαρ του βορειοανατολικού Αφγανιστάν όταν επλήγη τέμενος, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

“Δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή εναντίον τεμένους” στην Τάχαρ, δήλωσε ο Χαλίλ Ασίρ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας αυτής όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των Ταλιμπάν.

“Όλοι τους ήταν κάτω από 18 ετών”, με εξαίρεση τον ιμάμη, πρόσθεσε, καθώς η επίθεση σημειώθηκε την ώρα “που τα θύματα μελετούσαν το κοράνι”.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Τάχαρ επιβεβαίωσε τον απολογισμό, όπως και ο Μοχάμαντ Αζάμ Αφζάκι, μέλος του τοπικού συμβουλίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι την επιδρομή εξαπέλυσε ο αφγανικός στρατός.

Ο Χάντι Τζαμάλ, εκπρόσωπος μονάδας του αφγανικού στρατού, επιβεβαίωσε τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή, όμως πρόσθεσε ότι “δεν είναι ξεκάθαρο αν η επίθεση σκότωσε από λάθος αμάχους και παιδιά”, αλλά και ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

“Η είδηση ότι παιδιά σκοτώθηκαν σε τέμενος στην Τάχαρ είναι αβάσιμη”, παρατήρησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ σε μήνυμά του στο Facebook. “Έχουμε αδιάσειστες αποδείξεις ότι αυτοί που σκότωσαν στρατεύματά μας σκοτώθηκαν με τη σειρά τους”, πρόσθεσε, απειλώντας με προσφυγή στη δικαιοσύνη “όσους διαδίδουν φήμες”.

Λίγες ώρες πριν την αεροπορική επιδρομή, τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη, τουλάχιστον 25 μέλη των αφγανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στην Τάχαρ σε ενέδρα για την οποία οι αρχές κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν.

Οι αντάρτες, που αυτή την περίοδο συμμετέχουν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Καμπούλ, δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέδρα. Όμως επεσήμαναν ότι “αντιμετώπισαν τον εχθρό” στην Τάχαρ σε αντίποινα για πολλές επιθέσεις εναντίον των μαχητών τους.

Συνολικά τουλάχιστον 37 μέλη των αφγανικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στην Τάχαρ τις τελευταίες 72 ώρες, ωθώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις να ζητήσουν τη στήριξη της αεροπορίας.

Στο Αφγανιστάν παρατηρείται αύξηση της βίας την ώρα που οι Ταλιμπάν συνομιλούν με την κυβέρνηση της χώρας στο Κατάρ με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ στο μεταξύ έχουν υπογράψει συμφωνία με τους αντάρτες βάσει της οποίας θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν ως τα μέσα του 2021. Βάσει αυτής οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευθεί να μην εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πόλεων, αλλά έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων.

Πηγή: sofokleousin.gr