Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτονται οι πτήσεις ιδιωτικών ναυλωμένων αεροσκαφών προς την Κούβα προκειμένου «να κοπούν οι οικονομικοί πόροι» της Αβάνας.

«Σήμερα ζήτησα από το υπουργείο Μεταφορών να αναστείλει τις ιδιωτικές ναυλωμένες πτήσεις (τσάρτερ) μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. Το καστρικό καθεστώς χρησιμοποιεί τον τουρισμό και τους πόρους που προέρχονται από αυτόν για να χρηματοδοτεί τις καταχρήσεις του και την παρέμβασή του στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Δεν γίνεται να επιτρέπουμε στους δικτάτορες να επωφελούνται από τον αμερικανικό τουρισμό», πρόσθεσε.

Ο Πομπέο κατηγόρησε την Αβάνα ότι συνεχίζει «να φυλακίζει δημοσιογράφους και ακτιβιστές για τη δημοκρατία» και ότι καταστέλλει «την ελευθερία του θρησκεύεσθαι».

Οι δημόσιες πτήσεις τσάρτερ προς την Αβάνα και οι ιδιωτικές πτήσεις που μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό ή εκτελούν ανθρωπιστικές αποστολές δεν επηρεάζονται από αυτήν την απόφαση.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πομπέο κάλεσε τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να μην στηρίξουν την υποψηφιότητα της Κούβας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αβάνα έχουν ψυχρανθεί και πάλι, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την προσέγγιση που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: sofokleousin.gr