Η σουδανική κυβέρνηση πολιτικών και στρατιωτικών υπέγραψε σήμερα συμφωνία ειρήνης με τις πέντε κυριότερες οργανώσεις ανταρτών στη χώρα, ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση των συγκρούσεων που έχουν βαθιές ρίζες και μαίνονταν υπό τον πρώην ηγέτη Όμαρ ελ Μπεσίρ.

Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες που μοιράζονται την εξουσία μετά την ανατροπή του Μπεσίρ τον Απρίλιο του 2019 λένε πως ο τερματισμός των πολύχρονων εσωτερικών συγκρούσεων είναι πρώτη προτεραιότητα για μια περίοδο πολιτικής μετάβασης 39 μηνών.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, την Τζούμπα, προσφέρει στις ανταρτικές οργανώσεις πολιτική εκπροσώπηση και τους μεταβιβάζει εξουσίες, τους δίνει τη δυνατότητα να ενσωματωθούν στις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και οικονομικά δικαιώματα και δικαιώματα έγγειας ιδιοκτησίας και την ευκαιρία επιστροφής εκτοπισμένων.

Οι οργανώσεις που υπέγραψαν τη συμφωνία περιλαμβάνουν το Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας (JEM) και τον Απελευθερωτικό Στρατό του Σουδάν (SLA) του Μίνι Μινάουι, αμφότεροι από τη δυτική περιοχή Νταρφούρ, καθώς και το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν- Βόρεια (SPLM-N) υπό τον Μάλικ Άγκαρ, με παρουσία στο Νότιο Κορντοφάν και στον Μπλε Νείλο.

Εκτιμάται πως περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2,5 εκατ. εκτοπίστηκαν από την επέκταση της σύγκρουσης στο Νταρφούρ μετά το 2003 καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις και κυρίως αραβικές πολιτοφυλακές κινήθηκαν για την καταστολή μη Αράβων αναρτών.

Το Νότιο Κορντοφάν και ο Μπλε Νείλος παρέμειναν στο Σουδάν, όταν το Νότιο Σουδάν αποχώρησε το 2011 και οι κοινότητες εκεί διαμαρτύρονται για περιθωριοποίηση από την κυβέρνηση του Χαρτούμ.

Πηγή: sofokleousin.gr