Αύξηση των λογαριασμών ρεύματος σ’ όλη την Ευρώπη, κατά 20%, ελέω του ασταμάτητου ανοδικού ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, προβλέπει σε έκθεσή της η Citigroup.

H τιμή του φυσικού αερίου έχει σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, σε παγκόσμιο επίπεδο, και το ανησυχητικό είναι πως δεν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για αποκλιμάκωση στο άμεσο μέλλον.  Η Ευρώπη, όπως επισημαίνει η Citigroup, βρίσκεται σε δυσχερή θέση, έχοντας να αντιμετωπίσει-πέραν της αύξησης των τιμών, και το γεγονός ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν «κατρακυλήσει» στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να βρουν άμεσες απαντήσεις στο «κύμα» αυξήσεων στα ενεργειακά τιμολόγια που απειλεί τις χώρες τους. Η ελληνική κυβέρνηση, ως γνωστόν υιοθέτησε το μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος που σε συνδυασμό με την πρόσθετη έκπτωση, θα λειτουργήσει περιορίσει τη… ζημιά.

Ανάλογα μέτρα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες, ενώ στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η Γαλλία.
 

Πηγή: sofokleousin.gr