Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, «εισάγει ένα πλέγμα διατάξεων που, στο όνομα της “κυβερνησιμότητας”, παραβιάζουν βασικές αρχές του Συντάγματος, καταργώντας την απλή αναλογική και αποσιωπώντας τις πραγματικές συνέπειες και στοχεύσεις του».

Προσθέτει ότι «στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, κριτήριο του πραγματικά δημοκρατικού χαρακτήρα της είναι ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών και της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασής τους, στις διαδικασίες ανάδειξης και εκλογής των αιρετών και εκπροσώπων τους στα όργανα του κράτους, της Τ.Α., κ.λπ».

Το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι πέρα των ανωτέρω «για χάρη της κυβερνησιμότητας», ο κ. Βορίδης και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «με το νομοσχέδιο στοχεύουν και στη διευκόλυνση της υλοποίησης των βασικών στρατηγικών τους. Της “επιχειρηματικότητας” των Δήμων με ΣΔΙΤ μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραχωρώντας ουσιαστικά δημοτική περιουσία και υποδομές, δημόσιους χώρους και χρηματοδοτικά προγράμματα σε επιχειρηματικούς ομίλους και της Ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των Δήμων για καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές υποβάθμισης της δημοκρατίας και της δράσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει τις προωθούμενες ρυθμίσεις του κ. Βορίδη. Για μας η Απλή και Ανόθευτη Αναλογική είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει την ακριβή αντιστοιχία της λαϊκής βούλησης με τις έδρες εκπροσώπησης, όπως επιτάσσουν οι αρχές του Συντάγματος. Ενώ η εκλογή του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη πρέπει να γίνεται από το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο. Όσον αφορά τώρα την εφαρμογή του οποιουδήποτε ορίου (όπως π.χ. του 3%), αυτό αποκλείει ή και νοθεύει την εκπροσώπηση τμημάτων της κοινωνίας μας και ακυρώνει βασικές αρχές του Συντάγματος. Τέλος, είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή της τετραετίας και στην αύξηση του κόστους για τα παράβολα των υποψηφίων στις εκλογές των ΟΤΑ, καθώς η αύξηση αυτή θέτει φραγμό συμμετοχής στους πολίτες που δεν ανήκουν στα εύπορα στρώματα της κοινωνίας μας και επιτείνει τις διακρίσεις».

Πηγή: sofokleousin.gr