Στοίχημα έχει βάλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταφέρει να περάσει το σκόπελο των S-400 “δίνοντας” στις ΗΠΑ και στην ΕΕ “υπηρεσίες” χωρίς ουσιαστικά να χρειατεί να δώσει τίποτα.

Οι ΗΠΑ μπορεί να επιμένουν στην έξοδο από την Τουρκία των S-400 αλλά ουσιαστικά έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την πώληση έξι επιθετικών ελικοπτέρων ATAK στις Φιλιππίνες και 24 UAV bayraktar TB2 στην Πολωνία, απομακρύνοντας κάθε ενδεχόμενο κυρώσων.

Με την Ευρώπη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το μεταναστευτικό, διότι οι αριθμοί όσων έρχονται στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσει να τους ενσωματώσει η Γηραιά Ήπειρος

Έτσι πιο εύκολα πιστεύει ο Ερντογάν ότι θα λύσει το ζήτημα των S-400 με τις ΗΠΑ, παρά με την ΕΕ, την οποία βέβαια δεν υπολογίζει το ίδιο.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ερντογάν είναι στον Αραβικό κόσμο και στο Ισραήλ. Η προσέγγιση με την Αίγυτπο, φαίνεται να κολλάει λόγω της μουσουλμανικής αδελφότητας, ενώ αποτελεί ερωτηματικό σε ποιο επίπεδο θα συνεχιστεί η “εχθρική” αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη μετά Νετανιάχου εποχή. Η Τουρκία θα επιδιώξει να δείξει προπαγαδιστικά ότι βελτιώνονται οι σχέσεις της, αλλά η πραγματικότητα θα φανεί από την πλευρά της Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν θα κριθεί η συνέχεια, με τις κυρώσεις να απομεκρύνονται.

Πηγή: sofokleousin.gr