Το μεγάλο παζάρι έχει βάλει σε εφαρμογή ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πατάει “ταυτόχρονα σε δύο βάρκες” Ανατολή και Δύση και προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα.

Μπορεί να μην έγινε συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν, όμως έγινε Καλίν-Μπλίκνεν (ο Καλίν δε συμμετέχει σε συναντήσεις εντυπωσιασμού, αλλά ουσίας), οπότε οι δύο πλευρές έκαναν γνωστές η μία στην άλλη τις θέσεις τους.

Επίσης στις 29 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν όπου θα συζητήσουν θέματα γεωπολιτικής.

Τουρκία και Ρωσία έχουν αντίθετα συμφέροντα σε Συρία και Λιβύη όμως έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα σε Αφγανιστάν και Ειρηνικό.

Η Τουρκία επιχειρεί να κερδίσει περισσότερα στον πολιπολικό κόσμο, απέναντι σε πιο μεγάλες δυνάμεις από αυτήν είτε μέσω των Οργανισμών που συμμετέχει ΝΑΤΟ, ΟΗΕ είτε με διμερής συμφωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί επαφές και με την Κίνα μέσω του Πακιστάν αλλά και απευθείας και αυτό που κυρίως επιζητεί είναι σύγχρονη τεχνολογία και μεταφορά τεχνογνωσίας στα οπλικά συστήματα και σε δορυφόρους, τηλεπικοινωνίες και διάστημα.

Όμως το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν είναι ότι όπως μπορεί να κερδίσει μπορεί να χάσει, διότι εύκολα μπορεί να βρουν μεταξύ τους Ρωσία και ΗΠΑ και να αδειάσουν τον Τούρκο πρόεδρο.

Πηγή: sofokleousin.gr