Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, είχε κέρδη άνω των 100 δισεκ. ευρώ το 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Χάρη κυρίως στις χρηματιστηριακές αγορές, ιδιαίτερα τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου όπως της Apple και της Amazon, το ταμείο κατέγραψε απόδοση των επενδύσεών του 10,9% το περασμένο έτος, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Νορβηγίας, που εποπτεύει τη διαχείρισή του. Με συνολικά κέρδη 1.070 δισεκ. κορώνες (101,5 δισεκ. ευρώ), τα δεύτερα υψηλότερα στην 25ετή Ιστορία του σε απόλυτους αριθμούς, η αξία του ταμείου έφθασε το αστρονομικό ποσό των 10.914 δισεκ. κορωνών (1.035 δισεκ. ευρώ) τον Δεκέμβριο.

«Παρόλο που η πανδημία άφησε τη σφραγίδα της στο 2020, αυτή ήταν μια καλή χρονιά για το ταμείο», σχολίασε ο πρόεδρός του και διοικητής της κεντρικής τράπεζας Έινστάιν Όλσεν.

Εκτός από τις καταστροφικές υγειονομικές της επιπτώσεις, η πανδημία της Covid-19 και οι περιορισμοί που επέφερε οδήγησαν τον πλανήτη σε ύφεση, καταστρέφοντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας και προκαλώντας αμέτρητες χρεωκοπίες.

Το ταμείο, που ιδρύθηκε το 1996, διατηρεί ποσοστά σε περίπου 9.200 εταιρίες παγκοσμίως και έχει στην κατοχή του το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών. Επενδύει επίσης σε ομόλογα και ακίνητα.

Πηγή: sofokleousin.gr