Το Ισραήλ μετέφερε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια που όφειλε στην Παλαιστινιακή Αρχή, ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, λίγες εβδομάδες μετά την επανάληψη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

“Η ισραηλινή κυβέρνηση μετέφερε όσα όφειλε στην Παλαιστινιακή Αρχή δηλαδή 3.768 δισεκατομμύρια σέκελ” (1,15 δισεκ. δολάρια, 950 εκ. ευρώ), έγραψε στο Twitter ο Χουσέιν αλ Σέιχ, υπουργός Αστικών Υποθέσεων.

Τα χρήματα αυτά είναι φόροι, κυρίως δασμοί, που συλλέγει το Ισραήλ για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, η καταβολή των οποίων είχε παγώσει μετά την αναστολή της συνεργασίας τους τον Μάιο.

Στις αρχές της εβδομάδας Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε δηλώσει ότι “το συμβούλιο ασφαλείας έχει εγκρίνει τη μεταφορά των χρημάτων στην Παλαιστινιακή Αρχή”, χωρίς να διευκρινίσει το ποσό.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν “δικαίωμα” σε αυτά τα χρήματα, τα οποία θα προσφέρουν ανάσα στην παλαιστινιακή οικονομία η οποία είναι αντιμέτωπη με σοβαρή δημοσιονομική κρίση.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι “θα λάβουν όλα όσα τους οφείλονται. Ήταν υπομονετικοί επί μήνες και είναι θέμα λίγου καιρού όλα να ξεκαθαρίσουν”, είχε τονίσει.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αναγκάστηκε να μειώσει πολύ τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων καθώς είχε στερηθεί επί μήνες μια βασική πηγή εσόδων και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομία έχει περιέλθει σε ύφεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε δικαιολογήσει την αναστολή της συνεργασίας με το Ισραήλ για θέματα ασφαλείας επικαλούμενος ένα ισραηλινό σχέδιο, το οποίο έχει πλέον ανασταλεί για την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης, που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Πηγή: sofokleousin.gr