Το Ισραήλ κάλεσε σήμερα τις διεθνείς δυνάμεις να σταματήσουν αμέσως τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις τους με το Ιράν, επικαλούμενο μια ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη έχει αρχίσει να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο με πιο εξελιγμένες συσκευές φυγοκέντρησης.

“Το Ιράν χρησιμοποιεί έναν πυρηνικό εκβιασμό ως διαπραγματευτική τακτική, και αυτό πρέπει να απαντηθεί με την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή αυστηρών βημάτων από τις παγκόσμιες δυνάμεις”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σύμφωνα με το γραφείο του το οποίο αναφερόταν σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε χθες Τετάρτη πως το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου έως 20% με μια διαδικασία διαδοχικών σταδίων, ή συστάδας 166 εξελιγμένων συσκευών IR-6 στη μονάδα του στο Φόρντο.

Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να αναβιώσουν τη συμφωνία του 2015 βάσει της οποίας η Τεχεράνη περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά της σε αντάλλαγμα για την άρση των οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Πηγή: sofokleousin.gr