Το Ιράν κατηγόρησε τον περιφερειακό του εχθρό, το Ισραήλ, για σαμποτάζ στις σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ και υποσχέθηκε εκδίκηση για μια επίθεση που φαίνεται να είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε έναν μακρόχρονο συγκαλυμμένο πόλεμο.

Σύμφωνα με τον ημιεπίσημο ιστότοπο Nournews, το άτομο που προκάλεσε τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην υπόγεια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου έχει ταυτοποιηθεί. “Απαραίτητα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να συλληφθεί το άτομο αυτό”, ανέφερε ο ιστότοπος χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Το συμβάν σημειώθηκε εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών από το Ιράν και τις ΗΠΑ να αναβιώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης από κοινού με τις μεγάλες δυνάμεις, μια συμφωνία στην οποία αντιτέθηκε σφόδρα το Ισραήλ, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν “εποικοδομητικές”, όπως τις χαρακτήρισαν, συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας η οποία κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την παραβίαση από το Ιράν των ευαίσθητων ορίων της για τον εμπλουτισμό ουρανίου αφότου ο Τραμπ επανέφερε σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Οι ιρανικές αρχές περιέγραψαν το περιστατικό που σημειώθηκε χθες ενέργεια “πυρηνικής τρομοκρατίας” και επεσήμαναν ότι η Τεχεράνη επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ενεργήσει εναντίον των δραστών.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέρριψε απερίφραστα την ευθύνη στο Ισραήλ. “Οι Σιωνιστές επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση λόγω των προόδων μας προς την άρση των κυρώσεων (…) Δεν θα πέσουμε στην παγίδα τους… Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η ενέργεια σαμποτάζ να επηρεάσει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά”, δήλωσε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

“Όμως θα πάρουμε την εκδίκησή μας από τους Σιωνιστές”, τόνισε ο Ζαρίφ.

Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών, μετέδωσαν ότι η κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επιχείρηση σαμποτάζ στο υπόγειο συγκρότημα της Νατάνζ, προκαλώντας ενδεχομένως καθυστερήσεις μηνών στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Το Ισραήλ δεν έχει επισήμως σχολιάσει το συμβάν.

Ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι ενεργοποιήθηκε ένα ενεργειακό σύστημα έκτακτης ανάγκης στη Νατάνζ προκειμένου να αντισταθμίσει τη διακοπή. “Ο εμπλουτισμός ουρανίου δεν έχει σταματήσει στις εγκαταστάσεις”, είπε.

Προχθές, Σάββατο η Τεχεράνη, η οποία επιμένει ότι επιθυμεί μόνο πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς και όχι για την κατασκευή ατομικής βόμβας από τη διαδικασία εμπλουτισμού, εγκαινίασε νέες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης στη Νατάνζ.

“Όλες οι συσκευές φυγοκέντρησης που τέθηκαν εκτός κυκλώματος στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ ήταν του τύπου IR-1”, δήλωσε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις πρώτης γενιάς συσκευές φυγοκέντρησης του Ιράν που είναι πιο ευάλωτες σε διακοπές ρεύματος.

“Οι πυρηνικοί ειδικοί μας αξιολογούν τη ζημιά αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το Ιράν θα αντικαταστήσει τις κατεστραμμένες συσκευές φυγοκέντρησης εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ με προηγμένες”.

Οι πιο προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης μπορούν να επεξεργάζονται ουράνιο σε μεγαλύτερη σχάσιμη καθαρότητα με ταχύτερο ρυθμό, βοηθώντας να δημιουργηθεί ένα απόθεμα που θα μπορούσε να συντομεύσει την πορεία του Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικού όπλου, εάν βρίσκεται κοντά στην ανάπτυξη τέτοιων όπλων, σε σχέση με τις IR-1 που εξακολουθούν να κυριαρχούν στις αίθουσες παραγωγής της Νατάνζ.

Η συμφωνία του 2015 επιτρέπει στο Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο μόνο σε 5.060 συσκευές IR-1, σε μια μονάδα που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί περίπου 50.000, αλλά έχει αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο στη Νατάνζ με εκατοντάδες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης περιλαμβανομένων των IR-2m.

Παρά την ισχυρή αντίθεση του Ισραήλ η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι θα επανέλθει στη συμφωνία αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση με τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί στην παραγωγή πυρηνικού καυσίμου.

Ο Χατιμπζαντέχ δήλωσε πως οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα επαναληφθούν την Τετάρτη στη Βιέννη. Έχει επιτευχθεί διπλωματική πρόοδος, δήλωσαν απεσταλμένοι την Παρασκευή. Το Ιράν επιμένει πως όλες οι κυρώσεις των ΗΠΑ που πλήττουν βαρύτατα την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία του πρέπει να αρθούν προτού σταματήσει την επιτάχυνση του εμπλουτισμού και αποκαταστήσει τους περιορισμούς στη διαδικασία.

Σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έκανε άμεση αναφορά στη Νατάνζ αν και είπε: “Ο πόλεμος εναντίος της πυρηνικοποίησης του Ιράν… είναι μια μαζική αποστολή”.

Πηγή: sofokleousin.gr