Δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, νέα καραντίνα, ρίψεις ρουκετών και κατεστραμμένες υποδομές. Στο Ιράκ, η επίσκεψη του Πάπα είναι ένα ιστορικό γεγονός αλλά και πονοκέφαλος όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι με την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου αλλά αυτή πραγματοποιείται σε μια αρκετά περίπλοκη στιγμή”, ομολογεί χωρίς περιστροφές ένας από τους αξιωματούχους που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση της επίσκεψης στους κόλπους της ιρακινής προεδρίας.

Αυτή η “αρκετά περίπλοκη στιγμή” άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες με τη νέα κορύφωση των λοιμώξεων από κορονοϊό — 4.000 ημερήσια κρούσματα έναντι μερικών εκατοντάδων πρωτύτερα. Και, ανάμεσα στους νέους ασθενείς, είναι ο πρεσβευτής του Βατικανού στη Βαγδάτη Μίτια Λέσκοβαρ.

Αυτή η αύξηση προκαλεί φόβο μήπως οι λειτουργίες εξελιχθούν σε τεράστιες εστίες μόλυνσης.

Ο Ποντίφικας, όπως οι δεκάδες δημοσιογράφοι και εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι στο αεροπλάνο του, εμβολιάστηκε. Αλλά οι πρώτες δόσεις των εμβολίων –50.0000 μόνο — έφθασαν μόλις σήμερα στο Ιράκ. Μερικοί γιατροί εμβολιάστηκαν αμέσως με την πρώτη δόση.

Παρά την κοινωνική αποστασιοποίηση, τη χρήση μάσκας και άλλα μέτρα, επιλογές που οι Ιρακινοί απαξιώνουν εδώ και μήνες, οι διοργανωτές της παπικής επίσκεψης περιόρισαν σημαντικά τον αριθμό των χώρων για τις λειτουργίες.

Το στάδιο της Ερμπίλ (20.000 θέσεων) μπορεί να δεχθεί σχεδόν 4.000 πιστούς για την κυριακάτικη λειτουργία, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Και ο Πάπας θα στερηθεί τα πλήθη που συναντά συνήθως.

Για να αποφευχθεί το χειρότερο, θα επιβληθεί καραντίνα σε εθνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής επίσκεψης, από την Παρασκευή 5 έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, και οι “δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν για να υπάρχει ασφάλεια στους δρόμους”, εξηγεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Νιζάρ Χεϊράλα.

Πηγή: sofokleousin.gr