Ενώ μαίνεται ο οικονομικός πόλεμος Ρωσίας-Δύσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παίζει ξανά το ενεργειακό του «χαρτί», απειλώντας ότι θα ανακατευθύνει τις εξαγωγές των τεράστιων ενεργειακών πόρων της Μόσχας, μακριά από τις δυτικές χώρες. 

Θα αυξήσουμε την παροχή ενεργειακών πόρων σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου χρειάζονται πραγματικά. Όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, θα μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους στην εγχώρια αγορά, να τονώσουμε την βαθιά επεξεργασία των πρώτων υλών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος επέρριψε ευθύνες στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ενεργειακή κρίση που σαρώνει τη Γηραιά Ηπειρο.

«Η άρνηση ορισμένων δυτικών χωρών να συνεργαστούν (με τη Ρωσία) κανονικά, συμπεριλαμβανομένου όσον αφορά τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους (…) έχει ήδη πλήξει εκατομμύρια Ευρωπαίους, έχει προκαλέσει μια πραγματική ενεργειακή κρίση», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι «μη φιλικές χώρες» έχουν καταστρέψει τις αλυσίδες εφοδιασμού στις ρωσικές περιοχές της Αρκτικής και κάποιες χώρες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των συμβάσεων, δημιουργώντας ζητήματα για τη Μόσχα.

Η Μόσχα προτίθεται να πουλήσει πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα σε «φιλικές χώρες σε οποιοδήποτε φάσμα τιμών» συμφωνηθεί, σημειώνει παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σολγκίνοφ σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ιζβέστια, καθώς παραδοσιακοί αγοραστές αποφεύγουν τον εφοδιασμό τους από τη Ρωσία, αναγκάζοντας τη Μόσχα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Η Ρωσία δηλώνει ότι ο στόχος της στην Ουκρανία είναι να αποστρατιωτικοποιήσει και να «αποναζιστικοποιήσει» την χώρα αυτή, η οποία έχει συναντήσει σκληρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις και έχει πυροδοτήσει την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση.

 

Πηγή: sofokleousin.gr