Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας μεγάλης ελληνικής εταιρείας εξαγωγών φρούτων και κηπευτικών πραγματοποιεί το ελληνικό fund  SMERemediumCap (SMERC),  επενδύοντας στην εταιρεία Krop, που δραστηριοποιείται με επιτυχία σ’ αυτόν τον τομέα και εμφανίζει αναπτυξιακή δυναμική.

Το SMERC τοποθέτησε στην Crop 3 εκατ. ευρώ, αποκτώντας πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, με προοπτική να αυξήσει την επένδυση του σε 10 εκατ. ευρώ.

Το fund – που διευθύνεται από τον τραπεζίτη Νίκο Καραμούζη, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank – έχει συγκεντρώσει σε πρώτη φάση κεφάλαια 105 εκατ. ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Στόχος του είναι να επενδύσει μετοχικά σε 10-12 ελληνικές εταιρείες και να “ξεκλειδώσει” την αξία και το πραγματικό δυναμικό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Krop ενισχύεται με κεφάλαια και ρευστότητα για να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξαγοράς άλλων ομοειδών εταιρειών. Η εταιρεία εδρεύει στην Αρτα.Τυποποιεί και εξάγει περίπου 25 χιλάδες τόνους φρούτα ετησίως, συμπεριλαμβανομένων εσπεριδοειδών, καρπουζιών και ακτινίδιων. Είναι μια 100% εξαγωγική εταιρία, που εξυπηρετεί διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η Krop ιδρύθηκε το 2011 από δύο νέους επιχειρηματίες, τον Κωνσταντίνο Ροπόκη και τον Σταύρο Τσολάκο, που θα παραμείνουν ως συνεπενδυτές και μέλη της διοικητικής ομάδας.

H Ελλάδα διαθέτει σχετικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα παραγωγής, διάθεσης και εξαγωγής νωπών οπωροκηπευτικών, κυρίως λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών. Θετικές διαμορφώνονται και οι συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης της ζήτησης, δεδομένης της αλλαγής της συμπεριφοράς των καταναλωτών παγκοσμίως, με σημαντική στροφή σε μεσογειακή και πιο υγιεινή διατροφή. Η Ελλάδα είναι ένας από τους 5 κορυφαίους παραγωγούς φρούτων της Ευρώπης με μεγάλη ποικιλία παραγωγής και πραγματοποιεί εξαγωγές συνολικής αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της SMERemediumCap, Νικόλαος Καραμούζης, δήλωσε ότι «ο ελληνικός αγροτικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο εξωτερικό, ιδιαίτερα αν ξεπεράσει τον κατακερματισμό του και την τεχνολογική και παραγωγική του υστέρηση. Ιδιαίτερα αν εκσυγχρονιστεί η παραγωγική, προμηθευτική και εξαγωγική αλυσίδα του. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων εταιρικών σχημάτων, με δυνατότητες να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακος, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τεχνολογική και παραγωγική υποδομή τους και τις δυνατότητες ανάπτυξης εργασιών στο εξωτερικό. Η SMERC σκοπεύει να επενδύσει επιπρόσθετα κεφάλαια σε εταιρείες στο χώρο των φρέσκων φρούτων, διαμορφώνοντας στενές σχέσεις συνεργασίας και στήριξης των Ελλήνων παραγωγών με σύγχρονα εργαλεία».

Η SMERC επικεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον της στις μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα εκείνες που αντιμετωπίζουν στενότητα κεφαλαίων και επιχειρησιακή στασιμότητα, αλλά διαθέτουν δυνητικά σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Πηγή: sofokleousin.gr