Μετά από 16 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές με 30ετή ομόλογα, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες για να αντλήσει φθηνό χρήμα, να ενισχύσει τα διαθέσιμα του και να επιμηκύνει το δημόσιο χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας «άναψε το πράσινο φως» προκειμένου ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην έκδοση 30ετούς ομολόγου. Η κοινοπρακτική έκδοση ανατέθηκε στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan, ενώ από την Ελλάδα θα συμμετάσχει η Εθνική Τράπεζα.

Το βιβλίο προσφορών δεν ανακοινώθηκε πότε θα ανοίξει. Ενδέχεται η σχετική διαδικασία να ξεκινήσει αύριο, καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,85% από 1,12% που είχε φθάσει στις αρχές του μήνα. Στο πιο μακροχρόνιο κομμάτι της καμπύλης, η απόδοση του 15ετούς τίτλου κυμαίνεται στο 1,14% ενώ η απόδοση του 25ετούς  διαμορφώνεται στο 1,41%.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ.

Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για φέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί άνετα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP η Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει από την αγορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ επιπλέον των 19 δισ. ευρώ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της. Ήδη στις αρχές του έτους το Δημόσιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου άντλησε 3,5 δισ. ευρώ

Ανάλογη έκδοση είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2005, όταν ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αποφάσισε να δανειστεί για πρώτη φορά η χώρα με ομόλογα διάρκειας 32 ετών. Η έκδοση για τα δεδομένα τής τότε εποχής κρίθηκε αρκετά επιτυχημένη, καθώς υπερκαλύφθηκε δύο φορές από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το επιτόκιο των ομολόγων, που αν δεν «κουρευόταν» με το Psi θα έληγαν το 2037, είχε διαμορφωθεί σε 4,5%.

.

Πηγή: sofokleousin.gr