Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι επενδύσεις που είχε δεσμευθεί να υλοποιήσει η Cosco βάσει της αρχικής συμφωνία εξαγοράς του ΟΛΠ (51%), το Δημόσιο μεταβιβάζει στον κινεζικό κολοσσό και το υπόλοιπο πακέτο μετοχών (επιπλέον 16%).

 Ετσι οι Κινέζοι αποκτούν καταστατική πλειοψηφία (67%). Παράλληλα παίρνουν πίστωση χρόνου άλλα 5 χρόνια για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις 294 εκατ. ευρώ για τις οποίες έχουν αναλάβει υποχρέωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ειδαν το φως τις δημοσιότητας, η συμφωνία Δημοσίου-Cosco  έχει ήδη κλείσει και παραπέμπεται από το υπουργείο Οικονομικών στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το “καλώς έχει”, πριν κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση και ακολουθήσει η μεταβίβαση του πακέτου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το τίμημα είναι καθορισμένο στην αρχική συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ και ανέρχεται σε 22 ευρώ ανά μετοχή – συνολικά 88 εκατ. ευρώ για το 16%.

 Μετά την αποχώρηση του από το μετοχικό σχήμα του ΟΛΠ, το Δημόσιο θα έχει ένα μόνο μέλος στο ΔΣ της εταιρείας (αντί 3 τώρα), αλλά με δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που αφορούν μεταβίβαση ποσοστών, απόσχιση δραστηριοτήτων και πώληση “κομματιών” της εταιρείας.

Πηγή: sofokleousin.gr