Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις από τα λύματα της Αττικής, για τη διασπορά του κορονοϊού, όπως τις περιέγραψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης σε, αποψινή συνέντευξή του στο Mega.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα «είχε μία αύξηση κοντά στα 200%», πράγμα που όπως είπε «δεν θέλαμε να δούμε, όπως την περίοδο του Νοεμβρίου». Μάλιστα, ο Νίκος Θωμαΐδης υποστήριξε ότι οι ενδείξεις για αύξηση του ιικού φορτίου υπήρχαν εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, καθώς «15 μέρες πριν, η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι έρχεται. Δυστυχώς αυτή την εβδομάδα επιβεβαιωθήκαμε και η αύξηση ήταν 200%».

Οι αριθμοί, ωστόσο, για την επιδημιολογική κατάσταση της πρωτεύουσας τρομάζουν ακόμη περισσότερο όταν εκτιμούν τα ενεργά κρούσματα: «Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς και συμπεριλαμβάνουν τόσο ασυμπτωματικούς όσο και συμπτωματικούς, δίνουν μία εκτίμηση για πάνω από 100.000 φορείς, ωστόσο αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη. Επομένως, δεν έχει ακρίβεια αυτή η εκτίμηση, απλά είναι μία ένδειξη», δήλωσε ο καθηγητής, για να προσθέσει:

“Οι ασυμπτωματικοί είναι πολύ περισσότεροι, πάνω από 55-60% επομένως είναι δύσκολα να εκτιμήσουμε πόσο θα αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες”.

Πηγή: sofokleousin.gr