Προχωρά η ανάπλαση γύρω από τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά το «πράσινο φως» που άναψε το ελεγκτικό συνέδριο και πλέον ξεκινούν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης του έργου που θα έχει διάρκεια 12 μηνών.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει την περιμετρική ανάπλαση της περιοχής των κοιμητηρίων Ευαγγελίστριας, όπως επίσης και την αντικατάσταση του οδοστρώματος της οδού Ελ. Ζωγράφου, που οδηγεί προς το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» και της συνέχειάς της στην οδό Κάστρων, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Δημήτρης Μήτρου, τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

«Η παρέμβαση στην περιοχή θα είναι συνολική κι εκτός από το οδόστρωμα που παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση στα πεζοδρόμια που οδηγούν προς το νοσοκομείο, τα οποία είναι στενά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτρου.

Η συγκεκριμένη περιοχή, όπου θα πραγματοποιηθεί η ανάπλαση, συγκεντρώνει ιδιαίτερο πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον, με πόλους έλξης διάφορες πολιτιστικές περιόδους, όπως τα ανατολικά βυζαντινά τείχη, τα ιστορικά Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, Διαμαρτυρομένων και Αρμενίων αλλά και νεώτερα μνημεία, όπως οι Κήποι του Πασά και ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Ισλαχανέ Χαμιδιέ».

Ωστόσο, παρά την υψηλή επισκεψιμότητα της περιοχής του έργου, παρατηρείται ότι δεν υπάρχει ασφαλής πρόσβαση πεζών στην οδό Ελ. Ζωγράφου, τα πεζοδρόμια της οδού Κάστρων είναι σε κακή κατάσταση συντήρησης και καταλαμβάνονται από παράνομα σταθμευμένα οχήματα, ενώ και η κατάσταση του οδοστρώματος δεν είναι ικανοποιητική.

Επίσης, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών αποκαλύφθηκε το παλιό γρανιτικό κυβολιθικό κάτω από την άσφαλτο της οδού Κάστρων, σε άριστη έως καλή κατάσταση, το οποίο πρόκειται να αναδειχθεί, ενώ σύμφωνα με ενδείξεις, το ίδιο καλντερίμι υπάρχει και στην οδό Ελ.Ζωγράφου.

Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του δήμου, θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις καθώς απαιτείται ο πλήρης αποκλεισμός των οδών κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση προς το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος».

Η ανάπλαση της περιοχής λειτουργεί συμπληρωματικά με τον τουριστικό περίπατο που έχει διαμορφωθεί από τη Ροτόντα έως την Ευαγγελίστρια και ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πηγή: sofokleousin.gr