«Δεν συμμερίζομαι υπεραισιόδοξες απόψεις και προσδοκίες για δυναμική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων τα επόμενα τρίμηνα. Οφείλουμε να είμαστε πιο ορθολογικοί στις προσδοκίες μας, καθώς ορισμένες αβεβαιότητες σε σχέση κυρίως με τα υγειονομικά δεδομένα παραμένουν». Αυτό τονίζει ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Θεόδωρος Μητράκος σε δηλώσεις του στο «Σin», σχολιάζοντας τις υψηλές προσδοκίες, που έχουν καλλιεργηθεί, για απογείωση της αγοράς ακινήτων το επόμενο διάστημα. 

Αναλυτικά, ο Θ. Μητράκος δήλωσε για τις τάσεις που διαμορφώνονται σήμερα στην ελληνική κτηματαγορά και το πώς αυτή επηρεάστηκε από την υγειονομική κρίση τα εξής: 

«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα καταγράφουν μία σχετική ανθεκτικότητα της ελληνικής κτηματαγοράς στη διάρκεια της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων το 2020 αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 4,3%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 2,6%. Μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται το 2020 για τα γραφεία υψηλών προδιαγραφών (περίπου 1,2%) και τα καταστήματα (2,1%).

Θυμίζω τη δυναμική της αγοράς που καταγράφηκε πριν από την υγειονομική κρίση, με αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 7,2% αλλά και των επαγγελματικών χώρων, η οποία περιορίστηκε σημαντικά στη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, καθώς οι αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία ήταν πολύ υψηλές. Καθώς τα υγειονομικά δεδομένα δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει, είναι δύσκολο στην παρούσα συγκυρία να προσδιορίσουμε το νέο σημείο ισορροπίας της αγοράς.

Το βέβαιο είναι ότι, παρά την ανθεκτικότητα των τιμών, η υγειονομική κρίση προκάλεσε σημαντικές ανακατατάξεις που θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς ακινήτων τα επόμενα τρίμηνα. Η αγορά σήμερα προσπαθεί να βρει το νέο σημείο ισορροπίας καθώς συνεχώς διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ παραμένουν ακόμα αβεβαιότητες. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος για τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής κτηματαγοράς μεσοπρόθεσμα, παράλληλα όμως με την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού.

Η ελληνική κτηματαγορά φαίνεται ότι προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες με σημαντικές αποδόσεις από την απόκτηση και εκμετάλλευση ακινήτων. Ωστόσο, είμαι επιφυλακτικός και δεν συμμερίζομαι υπεραισιόδοξες απόψεις και προσδοκίες για δυναμική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων τα επόμενα τρίμηνα. Οφείλουμε να είμαστε πιο ορθολογικοί στις προσδοκίες μας, καθώς ορισμένες αβεβαιότητες σε σχέση κυρίως με τα υγειονομικά δεδομένα παραμένουν, η πλήρης επάνοδος του τουρισμού στο προ της πανδημίας επίπεδο φαίνεται ότι θα καθυστερήσει περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δημιουργούν νέα δεδομένα, ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση για στεγαστική πίστη κινείται ακόμα με αρνητικούς ρυθμούς». 
 

Πηγή: sofokleousin.gr