Στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγγειλε ταυτόχρονα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε αυτές και ανακοίνωσε ότι θα γίνουν τεστ και σε 8.450 στρατεύσιμους. 

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε:«Από την αρχή της πανδημίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής χωρίς εκπτώσεις. Δίνουμε δε, ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Δυστυχώς, σε συγκεκριμένες μονάδες έχουμε δει μη τήρηση των πρωτοκόλλων, με δραματικές συνέπειες για συνανθρώπους μας. Έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι, με στόχο τις επόμενες δέκα ημέρες να ελεγχθούν όλες, σε όλη την επικράτεια. Θέλουμε να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η συμβολή των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές τις μονάδες. Για αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ασφαλή συμπεριφορά των εργαζομένων, η οποία είναι επιβεβλημένη. Συγκεκριμένα: Αναβολή μη αναγκαίων αδειών, υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος για κορονοϊό με τη μέθοδο pcr, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την επάνοδό τους στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, καθώς και αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση υποχρεωτικού συγχρωτισμού με άτομα από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν εξεταστεί για κορονοϊό. Περιορισμός σε χώρους συνάθροισης και αποφυγή επαφών, ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος σε αυτές τις δομές έρθει σε επαφή με κρούσμα, επιβάλλεται από τις περιστάσεις η παρακολούθηση της υγείας του και η θερμομέτρησή του δύο φορές την ημέρα, καθώς και η διαμονή του σε διαφορετικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο».

Όσον αφορά το θέμα των ελέγχων σε στρατεύσιμους, ο υφυπουργός επισήμανε: «Τις επόμενες ημέρες παρουσιάζονται περίπου 8.450 στρατεύσιμοι. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα γίνει σε όλους τεστ για κορονοϊό στα σημεία κατάταξης, από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι δειγματοληψίες στο Στρατό Ξηράς, από τις 8 έως τις 14/9 στην Πολεμική Αεροπορία και από τις 15 έως τις 23/9 στο Πολεμικό Ναυτικό”.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, ενώ πρόσθεσε: «Ηδη έχουν ανακοινωθεί περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα αυξηθούν. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η εφαρμογή των νόμων σώζει ζωές. Η εμπειρία από διάφορες περιοχές, δείχνει ότι όπου τα μέτρα τηρήθηκαν με συνέπεια και υπευθυνότητα, είχαμε σημαντική επιδημιολογική αποφόρτιση. Και η τήρηση των μέτρων σημαίνει όχι νέα μέτρα». 

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown: “Απέχουμε πολύ από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πάρα πολλά εργαλεία – μέτρα στη φαρέτρα μας για να αποφύγουμε ένα lockdown”. Σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι καθημερινά γίνονται περισσότερα από 15.000 τεστ για κορονοϊό, ενώ επισήμανε πως «έχουμε προσεγγίσει τα 17.000».

Tέλος, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «μέλημά μας ήταν, είναι και παραμένει, να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία. Από την προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Για να αποδώσουν τα μέτρα χρειάζεται συνεργασία Πολιτείας, κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας και να κερδίσουμε την μάχη με τον αόρατο εχθρό».

Πηγή: sofokleousin.gr