Σημαντικές ζημίες- καθοριστικές για τη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων στην τρέχουσα χρήση – ενδέχεται να υποστεί η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, από τη διακοπή λειτουργίας των τριών μεγάλων αιολικών πάρκων της στο Τέξας, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε αυτή την αμερικανική Πολιτεία.

Το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων δεν μπορεί να υπολογισθεί επί του παρόντος, καθώς δεν είναι σίγουρο αν η εταιρεία θα υποχρεωθεί να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της για παραδόσεις ηλεκτρικού ρεύματος, ή αν θα μπορέσει να τις αποφύγει, επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας.
 Το ζήτημα αυτό θα κριθεί ενδεχομένως στα αμερικανικά δικαστήρια, ή θα αποτελέσει αντικείμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αν η ελληνική εταιρεία υποχρεωθεί να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις ενώ τα αιολικά της πάρκα ήταν εκτός λειτουργίας, θα αναγκασθεί να αγοράσει ρεύμα από άλλους παραγωγούς,  την ώρα που η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα 9.000 δολάρια ανά μεγαβατώρα, λόγω  της σφοδρής κακοκαιρίας στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία εκτιμά ότι εν πάση περιπτώσει, η ζημία δεν πρόκειται να υπερβεί τα 90 εκατ. ευρώ – μάλλον θα είναι αρκετά μικρότερο. Ομως, αν δεν γίνει δεκτή η επίκληση ανωτέρας βίας, ή αν δεν μπορέσει να κλείσει συμβιβαστικά την υπόθεση,  οι απώλειες που θα υποστεί στις ΗΠΑ θα “φάνε” μεγάλο μέρος των φετινών κερδών από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου.

Επισημαίνεται ότι ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε καθαρά κέρδη 58,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2020 και τα ετήσια αποτελέσματα του εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν περί τα 80-90 εκατ. Για την τρέχουσα χρήση 2021 αναλυτές προέβλεπαν ετήσια κέρδη  της τάξεως των 105 -110 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές λοιπόν πόσο σημαντική θα είναι η επίδραση ενδεχόμενων απωλειών στις ΗΠΑ.

Γι αυτό η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε μεγάλες απώλειες την Πέμπτη-Παρασκευή και στις 4 τελευταίες συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει κατά 15%, από 14,50 ευρώ στα 12,30. Επισημαίνεται ότι πριν από αυτή την πτώση, η μετοχή κινούνταν κοντά στα ιστορικά υψηλά της, έχοντας σημειώσει άνοδο της τάξεως του 30% τους  τελευταίους τρεις μήνες.

Τι λέει η εταιρεία

Δείχνοντας υπευθυνότητα ασυνήθιστη για ελληνική εισηγμένη εταιρεία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή φρόντισε να ενημερώσει έγκαιρα τους επενδυτές και την αγορά για τα προβλήματα στις ΗΠΑ και για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις τους.
Εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση και εν συνεχεία πραγματοποίησε ενημέρωση αναλυτών. Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:

“Πρόσφατα, ο κυβερνήτης του Τέξας έθεσε και τις 254 κομητείες της πολιτείας σε κατάσταση καταστροφής (state of disaster) λόγω σοβαρών καιρικών συνθηκών με επαπειλούμενες εκτεταμένες σοβαρές ζημιές, τραυματισμούς και απώλεια ζωών, λόγω παρατεταμένων πολικών θερμοκρασιών, ισχυρής χιονόπτωσης και παγωμένης βροχής.
Το βαθύ ψύχος του πρωτοφανούς φαινομένου ανάγκασε σε κλείσιμο διυλιστήρια και πετρελαιοπηγές, έθεσε εκτός λειτουργίας βασικά τμήματα υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και επέφερε διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, εργοστάσια φυσικού αερίου και ανανεώσιμα, σε μεγάλα μέρη του Δυτικού και Κεντρικού Τέξας.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει τρία αιολικά έργα στο Τέξας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 520MW. Και τα τρία έργα υπέστησαν περιορισμό λειτουργίας και δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο κατά τη διάρκεια αυτής της χωρίς προηγούμενο κατάστασης. Πιθανό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η εταιρεία προς εκπλήρωση σχετικών συμβολαίων προπώλησης ενέργειας που είχε συνάψει, όπως οι περισσότεροι παραγωγοί, ενδεχομένως να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αγορές ενέργειας σε υψηλές τιμές, οι οποίες έφθασαν έως και τα 9.000 δολάρια/MWh.

Ωστόσο, η εταιρεία εξετάζει μία σειρά μέτρων για τη βέλτιστη διαχείριση τυχόν οικονομικών επιπτώσεων, μεταξύ των οποίων και η επίκληση γεγονότος ανωτέρας βίας (force majeure). Παράλληλα, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, διασφαλίζοντας την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού της.

Για τους ανωτέρω λόγους, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί το τελικό ύψος τυχόν οικονομικών επιπτώσεων. Αυτές, ωστόσο, αν τελικά υπάρξουν, δεν μπορεί να ξεπεράσουν σε καμία περίπτωση τα 90 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι υποχρεώσεις του συνόλου των έργων στις ΗΠΑ δεν έχουν αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ούτε στη θυγατρική TERNA Energy USA και περιορίζονται στα έργα καθεαυτά”.

Πηγή: sofokleousin.gr