Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για την ανταπόκριση των εμβολίων στη μετάλλαξη του κορονοϊού, απάντησε πως αυτό που ξέρουμε είναι η ανακοίνωση της Pfizer ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα μπορεί να ανταποκριθεί το εμβόλιό της σε τέτοιου τύπου μεταλλάξεις.

Σχετικά με την πανδημία και αν θα ανοίξουν και πως τα σχολεία και το λιανεμπόριο δέχθηκε πολλές ερωτήσεις. Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η κυβέρνηση συλλέγει τα δεδομένα, τα δίνει στους ειδικούς και εκείνοι εισηγούνται. Επισήμανε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα σε σύγκριση με εκείνα στις 14.12.2020 όταν άνοιξε η αγορά με τη μέθοδο click away, είναι καλύτερα. “Θα τα δώσουμε στην Επιτροπή, θα τα αναλύσει και θα εισηγηθεί”, συνέχισε σημειώνοντας ότι ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ και ίσως περισσότερα.

Μετά από ερώτηση αν υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων σε βιομηχανικές ζώνες, είπε ότι δεν έχει προκύψει επισήμως τέτοιος συσχετισμός.

“Η κυβέρνηση δεν θα πει ποτέ “ή οικονομία ή παιδεία” είπε μετά από παρεμφερή ερώτηση, αναφέροντας ότι ιδανικό θα ήταν να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα και ιδανικά όλα. Επ’ αυτού επανέλαβε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα σε σχέση με τις 14 Δεκεμβρίου και ειδικά για το λιανεμπόριο ανέφερε ότι “οι ειδικοί θα μπορούσαν σίγουρα να εξετάσουν το click away”.

Ερωτηθείς αν ο σχεδιασμός είναι ίδιος για περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και αν αποκλείεται να ληφθεί ξανά απόφαση στο μέλλον για να κλείσουν τομείς που ανοίγουν, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει στην επιτροπή τα δεδομένα και εκείνη εισηγείται. “Μην έχουμε αυταπάτες. Δεν θα ζήσουμε μηδενικά κρούσματα όπως στο παρελθόν. Θέλουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση να μην ξεφύγει και με ασφάλεια να ανοίγουμε οικονομία και παιδεία”, υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι αποτελεί εικόνα ντροπής ο ξυλοδαρμός του σταθμάρχη του Μετρό στην Ομόνοια, διαβεβαίωσε ότι οι δράστες θα συλληφθούν και ανακοίνωσε ότι τα μέτρα επιτήρησης θα αυξηθούν.

Για την πορεία των εμβολιασμών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην πορεία του εμβολιαστικού σχεδιασμού. Είπε ότι η όλη διαδικασία πηγαίνει πάρα πολύ καλά και πως σε λίγες περιπτώσεις υπήρξαν θέματα, καθώς δεν ήταν σωστή η εισαγωγή δεδομένων όπως του ταχυδρομικού κώδικα στο σύστημα.

“Η γενική εικόνα είναι πολύ καλή. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο εμβόλια τα οποία χαρακτηρίζονται από πολύ δύσκολες διαδικασίες συντήρησης. Αυτό μας κάνει να μην μπορούμε να επισκεφτούμε σπίτια, κάτι που θα εξεταστεί στη συνέχεια όταν αδειοδοτηθούν και άλλα εμβόλια με πιο απλές διαδικασίες συντήρησης”, απάντησε σχετικά με τους υπερήλικες που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι έχει μόνο θετικό αντίκτυπο και θα κάνει πιο απλές τις διαδικασίες και τα γραφειοκρατικά και σε κόστος, ενώ συνδέεται με τον τουρισμό. “Θα βοηθήσει πολύ στην άνοδο του τουρισμού ενόψει του καλοκαιριού”, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση σχετικά με την πατέντα των εμβολίων είπε: “Είναι σημαντικό να τρέξουμε τον ρυθμό για τον εμβολιασμό. Βιαζόμαστε για να βγούμε από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή τέτοια ιδέα δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμη”.

Για το ενδεχόμενο λειτουργίας μαζικών χώρων με πιστοποιητικό εμβολιασμού απάντησε ότι “δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή” ενώ ειδικά για το χώρο του Πολιτισμού είπε ότι έχουν δοθεί 100 εκ ευρώ για δράσεις και πρόσθεσε: “Να είναι σίγουροι ότι ο Πολιτισμός θα στηριχθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ”.

Ο κ. Ταραντίλης είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150 σημεία με 282 εμβολιαστικά κέντρα και σε αυτά θα προστεθούν άλλα 144 από τις 20 του μήνα ενώ σε επόμενη ερώτηση για το τι ανοίγει και πότε, επανέλαβε τη διαδικασία και υπογράμμισε: “Το πάμε βδομάδα – βδομάδα και από Δευτέρα σε Δευτέρα θα ξέρουμε τι ανοίγει”.

Για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η κυβέρνηση στήριξε το 2020 με 24 δισ. ευρώ, δηλαδή με το 14,5% του ΑΕΠ, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση ενώ για το 2021 το αντίστοιχο ποσό είναι 7,5 δισ. Υπογράμμισε ότι είναι από τα υψηλότερα ποσά στην ΕΕ ενώ είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που είναι επίκαιρο.

Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ο κ. Ταραντίλης δήλωσε ότι ξεκινούν με συγκεκριμένο πλαίσιο, ότι δεν έχουμε ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχή που καλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ότι θα συζητήσουμε για το θέμα των θαλασσίων ζωνών.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται ότι η Τουρκία προσέρχεται στις διερευνητικές προσχηματικά, απάντησε ότι έχουμε πάντα ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση. “Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θέλει ομαλοποίηση όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Πιστεύω ότι θα υπάρξει καλό κλίμα και θα τεθούν με ειλικρίνεια τα ζητήματα”, σημείωσε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι τελείως συγκεκριμένο το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και η μοναδική συζήτηση αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.

Ερωτηθείς αν η Τουρκία έχει αποδεχθεί ότι η ατζέντα είναι περιορισμένη, απάντησε πως πρόκειται για θέση που η γειτονική χώρα την ξέρει και εμείς τη διατυπώνουμε πάντα.

Σε ότι αφορά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων και νότια της Κρήτης, δήλωσε πως αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα το οποίο θα εφαρμόσουμε στον κατάλληλο διπλωματικό και πολιτικό χρόνο.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που αφορά τα πανεπιστήμια, έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τον ίδιο. “Έχω αναδειχθεί από το δημόσιο πανεπιστήμιο, το έχω ζήσει ως φοιτητής και ως καθηγητής. Είναι εμβληματικό νομοσχέδιο γιατί θέτει πλέον όλα τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να μην πηγαίνει προς τα κάτω το ελληνικό πανεπιστήμιο που με τα φαινόμενα βίας δυσκολεύεται να εξελιχθεί”, τόνισε και πρόσθεσε: “Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά όλα αυτά τα φαινόμενα δεν το αφήνουν να κάνει κάποια βασικά πράγματα. Δεν μπορούν να γίνουν συνέδρια πολλές φορές ή δραστηριότητες που συνδέουν το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας. Πρόσφατα είχαμε φαινόμενα βίας απέναντι στις πρυτανικές αρχές, σε καθηγητές και φοιτητές. Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Ήρθε η στιγμή”.

Ο κ. Ταραντίλης ρωτήθηκε αν η ΝΔ προτίθεται να αξιοποιήσει πρόσωπα που εντάσσονται πολιτικά στον ευρύτερο χώρο του κέντρου. “Η ΝΔ είναι κεντροδεξιά παράταξη και θα προσελκύει στελέχη από όλο το φάσμα του κεντροδεξιού χώρου”, απάντησε.

Τέλος σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα καταθέτει αυτή τη χρονική στιγμή αίτημα για την επιστροφή 1.450 πολιτών τρίτων χωρών στην Τουρκία, τόνισε ότι “για να μπορείς να διατυπώνεις τέτοιο αίτημα για τόσα πολλά πρόσωπα σημαίνει ότι οι διαδικασίες ασύλου γίνονται γρήγορα και όπως πρέπει”.

Ανέφερε επίσης ότι το 2020 είχαμε 87% μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά και 62% στον Έβρο. “Κάτι λέει αυτό”, τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr