Το ζήτημα των εμβολιασμών κυριάρχησε στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αρχικά χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον τρόπο με τον οποίο προχωρεί η διαδικασία κι επισήμανε πως το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ήδη εμβολιαστεί είναι σχεδόν ταυτόσημο με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο και πάνω από τον παγκόσμιο, ενώ τόνισε πως ο ρυθμός των εμβολιασμών θα εξελίσσεται και θα εντείνεται ανάλογα με τις διαθέσιμες δόσεις και την ένταξη νέων κέντρων στη γραμμή εμβολιασμού. «Θα πηγαίνει όλο και καλύτερα, είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρηθεί το αρχικό πλάνο και να επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού και άρα η ανοσία έως τον Ιούνιο.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορούσε να επιδιώξει διμερείς ή καλύτερες συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Ταραντίλης παρέπεμψε στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν σχετικά με καθορισμένο και νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την κεντρική συμφωνία που έχει γίνει. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 24 εκατ. δόσεις και αυτές καλύπτουν περίπου 15 εκατ. πολίτες, άρα αριθμό μεγαλύτερο του πληθυσμού της χώρας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε είναι εφικτό για να πετύχει το αρχικό πλάνο της εμβολιαστικής κάλυψης του 70% του πληθυσμού έως τον Ιούνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο κατ’ οίκον εμβολιασμών για ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις του Κινήματος Αλλαγής για διαγωνισμό που αφορά στην πλατφόρμα για τα ραντεβού και λήγει αύριο, ξεκαθάρισε πως αφορά σε «σχέδιο Β» στην περίπτωση που η πλατφόρμα που έχει ήδη δημιουργηθεί από τα αρμόδια υπουργεία και θ’ ανοίξει το απόγευμα δεν θα λειτουργήσει σωστά. «Ελπίζουμε να πάει καλά και να μη χρειαστεί αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε.

‘Ανοιγμα δραστηριοτήτων: «Αναμένουμε κι ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών για σχολεία-αγορά»

Για το άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου, ο κ. Ταραντίλης παρέπεμψε στις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας. «Η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σύστημα. Η διαδικασία ορίζει ότι οι ειδικοί συλλέγουν τα δεδομένα και εισηγούνται και η κυβέρνηση αποφασίζει, βδομάδα-βδομάδα. Δεν μπορούμε λοιπόν να ξέρουμε από τώρα οτιδήποτε. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών», τόνισε. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα μέτρα στήριξης εργαζομένων κι επιχειρήσεων, υπενθύμισε ότι «μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει επιδιώξει το βέλτιστο τρόπο για τη στήριξή τους. Θα δούμε τα δεδομένα κι αναλόγως θα πράξουμε», είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ήδη τρέχει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αντίστοιχη ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και για τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών. Σε ερώτηση για την οδηγία που δόθηκε σε μαθητές να πάνε στο σχολείο με κουβέρτες, απάντησε πως πρόκειται για «ένα μεμονωμένο επεισόδιο, το οποίο, όμως, θα διερευνηθεί από το αρμόδιο υπουργείο». Επίσης, σε άλλη ερώτηση για τυχόν αποστασιοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι ο καθηγητής «είναι μια ηγετική προσωπικότητα σ’ αυτή την προσπάθεια». Τέλος, διέψευσε το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στα SMS στο 13033.

Διερευνητικές με Τουρκία: «Θα επιδείξουμε ειλικρινή βούληση κι εποικοδομητική διάθεση»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξετάζουν τις προθέσεις και τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στην ανάγκη για έμπρακτη και συνεπή αποκλιμάκωση της έντασης. «Πιστεύουμε ότι αν και όποτε επανεκκινήσουν οι διερευνητικές, η ελληνική πλευρά θα επιδείξει ειλικρινή βούληση κι εποικοδομητική διάθεση. Ξεκαθαρίζω, όμως, ότι μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο», σημείωσε ο κ. Ταραντίλης.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί θέμα των συζητήσεων που έχει σήμερα στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός, μαζί με άλλα κομβικής σημασίας θέματα για την ΕΕ, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η ψηφιακή μετάβαση και η πράσινη ανάπτυξη, λόγω της πορτογαλικής προεδρίας στην ΕΕ και εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.

Θητεία: «Δεν εξετάζεται υποχρεωτική στράτευση στα 18»

Ο κ. Ταραντίλης επιβεβαίωσε, εξάλλου, το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας στο Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες, παραπέμποντας σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ανάγκη ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν εξετάζεται υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με σενάρια πρόωρων εκλογών, απάντησε πως ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι τετραετής.

Πηγή: sofokleousin.gr