«Η κατάσταση που είδαμε στους εμπορικούς δρόμους ήταν πάρα πολύ καλή από την άποψη ότι τηρήθηκαν τα μέτρα εντός των καταστημάτων. Ο λόγος που υπήρχαν ουρές στους εξωτερικούς χώρους ήταν ακριβώς επειδή τηρήθηκαν τα μέτρα στους εσωτερικούς χώρους. Το σημαντικό είναι ότι είδαμε την συντριπτική πλειονότητα να τηρεί τα προβλεπόμενα μέτρα στις ουρές, ο κόσμος φορούσε τις μάσκες και ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος ότι πρέπει να τηρεί τα μέτρα ώστε να μην επιστρέψουμε σε μια αρνητική κατάσταση και να συνεχίσουμε με τον τρόπο που έχουμε σχεδιάσει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση για τις εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους.

Σε ερώτηση για το πότε και αν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για κυνηγούς και ψαράδες είπε «πηγαίνουμε εβδομάδα- εβδομάδα, ανοίγουμε πολύ προσεκτικά και με ασφάλεια. Συλλέγουμε δεδομένα, η επιτροπή τα αναλύει, τα αξιοποιεί, εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει».

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν σήμερα υπογράμμισε ότι «οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, είναι συζητήσεις που δεν δεσμεύουν κάποιον, είναι άτυπες και ο στόχος είναι να διευρυνθούν σημεία σύγκλισης σε τυχόν διαπραγμάτευση για το θέμα που έχουμε θέσει που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Επίσης σε ερώτηση για το εάν επίκειται ραντεβού Μητσοτάκη -Ερντογάν σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται είδηση μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. «Να πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές και γιατί όχι να γίνει μια συνάντηση. Δεν πρέπει να αποτελεί είδηση μια τέτοιου τύπου συνάντηση» είπε.

Για την πορεία του εμβολιασμού και τις καθυστερήσεις ο κ. Ταραντίλης είπε ότι όλη η διαδικασία του εμβολιασμού γίνεται με βάση τις επιβεβαιωμένες παραδόσεις. «Εμείς σε αυτό βασιζόμαστε, με βάση αυτό κάνουμε το πλάνο μας. Εξυπακούεται ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι ροές των δόσεων και των εμβολίων τόσο πιο γρήγορος θα είναι ο ρυθμός του εμβολιασμού στη χώρα μας» τόνισε.

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχολίασε ότι «ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό». Επίσης είπε ότι ο χρόνος που θα έρθουν τα εφαρμοστικά πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι θέμα κοινοβουλευτικού προγραμματισμού. «Οι συνθήκες με τη γειτονική χώρα συνιστούν διεθνή υποχρέωση για την Ελλάδα. Η χώρα μας τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ανεξάρτητα του γεγονότος ότι πως έχουμε δηλώσει διαφωνούμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς ως χώρα τιμούμε τις συμφωνίες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Νίκου Φίλη που χαρακτήρισε το πιστοποιητικό ως περιορισμό τύπου Απαρτχάιντ είπε ότι είναι μια ακραία τοποθέτηση και υπογράμμισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα βοηθήσει και στον τουρισμό. «Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δουλέψει η ΕΕ στη λογική αυτή για να υπάρξει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού τώρα για ιατρικούς λόγους, στο μέλλον για εναλλακτικές πιθανότατα εφαρμογές» είπε και πρόσθεσε «πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα που μπορεί να βοηθήσει τον τουρισμό και στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού επιθυμούμε να γίνεται στο πλαίσιο της ΕΕ, ωστόσο επειδή νοιαζόμαστε ιδιαίτερα για τον τουρισμό θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διαμορφώσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τον τουρισμό μας».

Πηγή: sofokleousin.gr