Η Ταϊβάν δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στην Κίνα και είναι πρόθυμη να έχει επαφές με το Πεκίνο σε πνεύμα καλής θέλησης αλλά σε ισότιμη βάση και χωρίς πολιτικές προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ-τσανγκ.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ταϊπέι και του Πεκίνου, που υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι κινεζικό έδαφος, βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, με την Κίνα να αυξάνει την πολιτική και στρατιωτική πίεση προκειμένου η νήσος να αποδεχθεί την κυριαρχία της.

Νωρίτερα σήμερα σε φόρουμ για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη, ο υπουργός Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν αλλά ότι διατηρεί και «άλλες επιλογές».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σου δήλωσε ότι η Ταϊβάν ανέκαθεν διατηρούσε πνεύμα καλής θέλησης απέναντι στην Κίνα.

«Όσο υπάρχει ισότητα, αμοιβαιότητα και όχι πολιτικές προϋποθέσεις, είμαστε πρόθυμοι να έχουμε επαφές σε πνεύμα καλής θέλησης με την Κίνα», δήλωσε ο Σου, επαναλαμβάνοντας μια θέση που η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημοσίως.

«Σε ό,τι αφορά την παρενόχληση της Ταϊβάν από την Κίνα με στρατιωτικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, παράλογη καταστολή και πολιτικές ενέργειες, αυτός που είναι ο πλέον παράλογος είναι η Κίνα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Η Ταϊβάν δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στην Κίνα. Είναι η Κίνα που χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για να καταπιέσει και να αντιμετωπίσει με παράλογο τρόπο την Ταϊβάν».

Πηγή: sofokleousin.gr