Προσπαθώντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «κάτι κινείται» στον επενδυτικό τομέα, παρά το βαρύ – και λόγω πανδημίας – οικονομικό κλίμα, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώσει εγκρίσεις «νέων» επενδυτικών σχεδίων. Τα οποία όμως είναι… παλιά και είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση!

Παρουσιάζει επίσης ως μεγάλη επιτυχία(;) την έγκριση επενδυτικών σχεδίων που προκαλούν την έντονη αντίδραση τοπικών κοινωνιών και φορέων, λόγω των τεράστιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε άλλη περίπτωση, επιμέρους επενδυτικά σχέδια «πακετάρονται» σε ενιαίο σύνολο, προκειμένου να ευνοηθεί  ο επιχειρηματίας-επενδυτής.

Πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε με διθυραμβικούς τόνους την έγκριση 8 νέων Στρατηγικών επενδύσεων συνολικού ποσού 1,1 δισ ευρώ. Αφορούν  ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές εγκαταστάσεις  στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στη Δυτική Ελλάδα.

Όμως, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου:

Η ανακοινωθείσα επένδυση ξενοδοχείων-κατοικιών στην Ελούντα Κρήτης δεν είναι και τόσο… «νέα»: Είχε εγκριθεί το… 2016 (ΦΕΚ 13.7.2016) και υλοποιείται έκτοτε! Μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη ανακοινώσει άλλη μία φορά την «έγκριση» της.
Ο αρμόδιος υπουργός Αδ. Γεωργιάδης  την εγκρίνει… τρίτη φορά(!) Εχει όμως τους λόγους του: Με τη νέα απόφαση, δύο τουριστικές επενδύσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε διαφορετικές τοποθεσίες απομακρυσμένες μεταξύ τους, εγκρίνονται ως ενιαία επένδυση, προκειμένου να τύχουν των ευεργεσιών του νόμου.

– Για άλλα τρία επενδυτικά projects (μαρίνα στη Λευκάδα, τουριστικές-ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Κυλλήνη και 2 συγκροτήματα ξενοδοχείων -παραθεριστικών κατοικιών στη Μύκονο) είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προετοιμασίας των φακέλων τους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόλαβαν να περάσουν από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων λόγω προκήρυξης εκλογών. Με κυβέρνηση Μητσοτάκη έμειναν έναν χρόνο στα συρτάρια ή στα «μαγειρεία» και «ξεφουρνίστηκαν» τώρα

– «Προβληματικά» είναι τα νέα  Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που ανακοινώθηκαν.
Τα τρία αφορούν τουριστική επένδυση στην Ίο (από τρεις διαφορετικές εταιρείες του ίδιου ιδιοκτήτη), η οποία προκαλεί τεράστια περιβαλλοντική και πολεοδομική επιβάρυνση σε ένα τουριστικά «υγιές» νησί.
 Το τέταρτο ΕΣΧΑΣΕ αφορά κατασκευή ξενοδοχείου-μαμούθ στην Μύκονο (500 κλινών), που θα  επιβαρύνει περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ένα ήδη επιβαρυμένο νησί. Ηδη έχουν εκδηλωθεί μεγάλες αντιδράσεις, ενώ ο Δήμος Μυκόνου έχει καταθέσει προσφυγή κατά του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όλες οι νέες Στρατηγικές Επενδύσεις είναι στον τομέα του τουρισμού, κάτι που προφανώς δεν συμβάλλει στην προσπάθεια Τα για διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης της χώρας. 

Πηγή: sofokleousin.gr