Η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ενεργοποιούνται.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον σύνδεσμο ελληνικών κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές από το 10-15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περαστικά».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλή για όλα τα παιδιά και τους εργαζομένους στα σχολεία.

Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Έχουμε πολλές φορές τονίσει τη σημασία της δια ζώσης εκπαίδευσης. Τίποτα δεν μπορεί να την υποκαταστήσει. Έπειτα, για τα παιδιά είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στον φυσικό τους χώρο με τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς τους», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η ίδια ανακοίνωσε διαφορετικό καθεστώς στα τεστ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις εισηγήσεις της επιτροπής επιστημόνων που προβλέπει εντατικοποίηση των ελέγχων. Συγκεκριμένα:

  • Προβλέπεται ένα επιπλέον self test την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας (3 αντί 2 self test).
  • Τα δωρεάν δυο τεστ τις επόμενες εβδομάδες θα γίνονται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη πλέον οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε ημέρα για πέντε ημέρες (δυο rapid και τρια self test). Οι εμβολιασμένοι θα κάνουν τρία self test. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν πέντε τεστ (δυο rapid και τρία self test) και οι εμβολιασμένοι τρία self test.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αναστολή διενέργειας εκδρομών εξακολουθούν να ισχύουν.

Πηγή: sofokleousin.gr