Με κυβερνητική παρότρυνση και υποστήριξη, τα ΕΛΠΕ αποκτούν τον μετοχικό έλεγχο της κοινοπραξίας έρευνας-αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Κρήτης και παράλληλα αναλαμβάνουν τη διαχείρισή της, προκειμένου να προχωρήσει το project.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day, η ελληνική εταιρεία αποκτά το ποσοστό (40)%) που κατείχε η γαλλική Total, η οποία τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί.  Ετσι συγκεντρώνει 60% στο κοινοπρακτικό σχήμα και παράλληλα καθίσταται operator, αναλαμβάνοντας τον ρόλο που είχε η Total.

Αυτό ήταν αναγκαίο για να μη ματαιωθούν οι έρευνες, επειδή η σύμβαση προβλέπει ότι αν δεν αναλάβει επίσημα τη διαχείριση κάποιο άλλο μέλος της κοινοπραξία ή ένας νέος επενδυτής, οι δύο άδειες έρευνας επιστρέφονται στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κοινοπραξία πρόκειται να αποχωρήσει και το τρίτο μέλος, η αμερικανική ExxonMobil. Εν τοιαύτη περιπτώσει θα χρειασθεί να βρεθεί νέος επενδυτής, που θα αναλάβει από κοινού με τα ΕΛΠΕ να “τρέξει” τις έρευνες στα δύο θαλάσσια “οικόπεδα ” ΝΔ της Κρήτης.

Πηγή: sofokleousin.gr