Η αναμενόμενη επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία και οι ζοφερές προοπτικές στο μέτωπο της απασχόλησης, αναγκάζουν την κυβέρνηση να επιστρατεύσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων.

Πρώτος στόχος η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας και η ανάσχεση του επερχόμενου κύματος ανεργίας, που θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε αδυναμία κάλυψης των βασικών βιοτικών αναγκών τους και σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους προς εφορία και τράπεζες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι και η στήριξη των επιχειρήσεων, που είδαν ήδη τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά στην περίοδο της πανδημίας και δεν πρόκειται να αναπληρώσουν τις απώλειες τους επόμενους μήνες.

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες  το απόγευμα σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει μέτρα και ειδικές διατάξεις για τη στήριξη πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. Πρόκειται κυρίως για ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα που παρατείνεται η χρονική περίοδος εφαρμογής τους. Υπάρχουν και νέες διατάξεις και ειδικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελεθεί από τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό.

Εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενοι

Ολο αυτό το πλέγμα διατάξεων αφορά άμεσα πάνω από 180.000 επιχειρήσεις-εργοδότες, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μεγάλες ομάδες ανέργων – ιδιαίτερα εποχικών.

Ξεχωρίζουν η επέκταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας, η παράταση εφαρμογής του μηχανισμού «Συν-Εργασία» και της περιόδου επιδότησης ανέργων, καθώς και η μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε εποχικά απασχολούμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Αναλυτικά, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή:

  1. Επεκτείνεται και τον Οκτώβριο η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και καταβολής ειδικής αποζημίωσης (έως 534 ευρώ) για τους εργαζομένους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού. Οποιοι τεθούν σε αναστολή θα δικαιούνται 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Το μέτρο μπορεί να παραταθεί έως το τέλος του έτους με νομοθετική ρύθμιση.
  2.  Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για όλες τις επιχειρήσεις.
  3.  Παρατείνεται κατά δύο μήνες η επιδότηση ανέργων που η περίοδος επιδότησης τους έληξε τον Ιούνιο, Ιούλιο ή Αύγουστο.
  4. Μειώνεται από 100 σε 50 ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για τη λήψη επιδόματος ανεργίας από εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με τη ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε περιορισμένη σεζόν, θα μπορέσουν να πάρουν τον χειμώνα το επίδομα ανεργίας (για 3 μήνες και 5 ημέρες).
  5. Παρατείνεται μέχρι τέλους του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο τηλεργασίας που προβλέπει τη δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζομένου.
  6. Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μέχρι τώρα μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης από το ξέσπασμα της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου.
  7. Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπέρβαση του ανώτατου ορίου υπερωριών χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα τις πληρώνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους.
  8.  Καταβάλλεται επίδομα Χριστουγέννων 2020 που αναλογεί στα διαστήματα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας τους σε απασχολούμενους σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και σε επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία. Το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Προληπτική καραντίνα

Νέα διάταξη θεσπίζεται για την προληπτική καραντίνα. Εργαζόμενος που τίθεται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός.

Η αναπλήρωση θα γίνεται με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου και εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία.

Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Γονική άδεια για κορονοϊό

Νέα ειδική άδεια θεσμοθετείται για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό. Η άδεια θα χρηματοδοτείται από τον εργοδότη και το κράτος.

Για τη λήψη της θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση-βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια.

Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορονοϊό, μετά το άνοιγμα των σχολείων. Ο λόγος είναι ότι αν και δεν θα νοσούν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, οπότε θα δικαιούνται τη νέα ειδική άδεια.

Πηγή: sofokleousin.gr