Το ενδεχόμενο να μειωθεί ο μηνιαίος ρυθμός αγοράς ομολόγων, συζήτησε στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναφέρουν τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίστηκαν ανήσυχοι ότι μια πρόωρη περιστολή της ποσοτικής χαλάρωσης θα οδηγούσε τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα και θα υπονόμευε την ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με το Reuters, αναφέρθηκε πως «δεδομένου του βελτιωμένου outlook για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και των παρεπόμενων ανοδικών ρίσκων, υποστηρίχτηκε επίσης ότι για να διατηρηθεί ο ίδιος βαθμός νομισματικής διευκόλυνσης, οι αγορές τίτλων πρέπει να επιβραδυνθούν».

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκτίμησαν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διαμορφωθεί υψηλότερα από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας. Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για πληθωρισμό 1,4% το 2023 «θεωρήθηκε ότι υπόκειται σε ανοδικά ρίσκα», σύμφωνα με τα πρακτικά. 

Τελικά, ωστόσο, οι συνθήκες χρηματοδότησης αξιολογήθηκαν ως «υπερβολικά εύθραυστες» για να επιτραπεί μια ουσιαστική μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος ανόδου των αποδόσεων, επισημαίνεται. 

Μολονότι υπήρξε ομόφωνη στήριξη στην απόφαση που έλαβε τελικά η ΕΚΤ τον Ιούνιο, αρκετοί συντηρητικοί κεντρικοί τραπεζίτες τάχθηκαν υπέρ μιας μικρής μείωσης των αγορών ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος 1,85 τρισ. ευρώ για την πανδημία.

Πηγή: sofokleousin.gr