«Η περιβαλλοντική πολιτική του κράτους στις προστατευόμενες περιοχές θα γίνεται από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό είναι που ψηφίζετε στο άρθρο 219, αυτό είναι που καθιερώνετε», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι εισάγεται παράλληλη διαδικασία, με την διαδικασία η οποία προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και πως η κυβέρνηση επιδιώκει, όχι μόνο να ακυρώσει τις μελέτες οι οποίες έχουν ανατεθεί και οι οποίες εκτελούνται αυτή τη στιγμή για τις προστατευόμενες περιοχές, αλλά προβλέπει και υποχρέωση ενσωμάτωσης της μελέτη του ιδιώτη επενδυτή.

«Αυτό είναι πρωτάκουστο! Δηλαδή, θα πάμε για την προστασία του Μαυροπετρίτη στη Σκύρο – ή στην Εύβοια, ή στην Κρήτη, ή στη φώκια στην Αλόννησο, ή στην καρέτα-καρέτα – και θα κάνει την επένδυση και το ειδικό περιβαλλοντικό σχέδιο ο ιδιώτης επενδυτής, τον οποίο δεν θα τον ενδιαφέρει προφανώς η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το πώς θα προστατευθεί αυτό το υπό εξαφάνιση είδος. Θα φτιάξει το ξενοδοχείο του, ή το αιολικό πάρκο του, και θα υποχρεωθεί ο φορέας διαχείρισης να ενσωματώσει τη δικιά του μελέτη», είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης, και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο άρθρο, όπως έχουν ζητήσει και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το άρθρο 219 αποδομεί και την περιβαλλοντική προστασία στην Ελλάδα, κατήγγειλε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και προειδοποίησε ότι υποβαθμίζονται οι κανόνες προστασίας περιβάλλοντος και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

«Αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία σήμερα, είναι ότι φτωχαίνει την Ελλάδα, την πάει πιο πίσω από την Ευρώπη, πίσω από την ευρωπαϊκή κανονικότητα, ξεπουλάει ιδιωτική περιουσία δυστυχώς, αλλά ταυτόχρονα τροφοδοτεί τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Και το άρθρο 219 του περιβάλλοντος, είναι ένα στήσιμο διαπλοκής και διαφθοράς και πολλά ακόμα τα οποία γίνονται με πάρα πολλά άρθρα του νομοσχεδίου και έχει και ευθύνη ο κ. Καραμανλής γι’ αυτό», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: sofokleousin.gr