«Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκίνησε σήμερα, είναι μια ευκαιρία να κάνουμε επιτέλους ένα βήμα από τα λόγια στην πράξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος ακολούθως ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Παρακολουθεί απαθής την κρίση, όταν δεν την εκμεταλλεύεται, όπως στις τελευταίες πυρκαγιές και πλημμύρες, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της.

Ενώ έχει υποσχεθεί κλιματικό νόμο δεν έχει κάνει τίποτα. Καμία διαβούλευση. Καμία ενημέρωση της κοινωνίας. Πράγμα που οδηγεί σε βάσιμους φόβους ότι θα παραμείνει αυτή η σοβαρή υπόθεση επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Έσπευσε να εξαγγείλει χωρίς κανένα σχέδιο την απολιγνιτοποίηση, με αποτέλεσμα αυτή να ναυαγήσει πριν καν ξεκινήσει. Μιλάει διαρκώς για πράσινη μετάβαση, αλλά τα μέτρα που λαμβάνει κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Είναι αποκαλυπτική η πρόσφατη επιστολή της Greenpeace στον κ. Μητσοτάκη, η οποία εκφράζει την αντίθεσή της στη θέση της κυβέρνησης για τον άνθρακα, το ορυκτό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, αλλά και στην επικοινωνιακή διαχείριση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, χωρίς ενημέρωση και συμμετοχή της κοινωνίας».

Ακολούθως αναφέρει: «Η πράσινη μετάβαση, αναγκαία για τη ζωή στον πλανήτη, απαιτεί προώθηση των ΑΠΕ, δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, ισχυρό χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Απαιτεί δημόσιο έλεγχο στους ενεργειακούς φορείς και δίκτυα, που σήμερα εκχωρούνται στην κερδοσκοπία, ρύθμιση και έλεγχο της αγοράς, ισχυρή πολιτεία, ανθεκτική κοινωνία, πολιτικές πρόληψης και υποδομές. Απαιτεί ένα μέτωπο ευαισθησίας και αγώνων. Απαιτεί, τελικά, μια άλλη κυβέρνηση, προοδευτική, ικανή να αντιληφθεί ότι οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους».

Πηγή: sofokleousin.gr