Σφοδρές αντιδράσεις εκδηλώνονται από την αντιπολίτευση για τη σχεδιαζόμενη πρόσκαιρη κρατικοποίηση της Τρ. Πειραιώς, με πρόσχημα ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με πληρωμή τόκων στις μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) που έχει εκδώσει υπερ Δημοσίου/ΤΧΣ.

Μετά την κατάθεση σχετικής ερώτησης στον Ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμάκωσε την πολεμική της προς την κυβέρνηση, με κοινή παρέμβαση των αρμόδιων τομεαρχών της.

Με κοινή δήλωση που υπογράφουν οι Ε. Αχτσιόγλου, Ε. Τσακαλώτος, Αλ. Φλαμπουράρης και Αλ. Χαρίτσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Τρ. Πειραιώς να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις και τις προθέσεις τους, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τρ. Πειραιώς έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τους τόκους των ομολογιών, ώστε να αποτραπεί αυτή η αναγκαστική κρατικοποίηση που θα επιφέρει τεράστια οικονομική ζημία στο Δημόσιο

Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων:

– Η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να αποσαφηνίσει άμεσα τα σχέδιά της σχετικά με την αποπληρωμή των 165 εκατ. ευρώ του τοκομεριδίου του ομολόγου CoCos, αξίας 2,04 δισ. ευρώ, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

– Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα θέση, έχοντας γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων του ΤΧΣ και των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

– Η πληρωμή του τοκομεριδίου των 165 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο από την Τράπεζα Πειραιώς και πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού:

  1.  – Είναι δεδομένο ότι η κεφαλαιακή ρευστότητα της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και η ίδια η τράπεζα με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι “Η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί από την τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%”.
  2.  Η τράπεζα δεν υπόκειται στην απαγόρευση της ΕΚΤ για μη πληρωμή μερισμάτων λόγω της πανδημίας, όπως εξάλλου ανέφερε και ο ίδιος ο Δ/νων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μεγάλου σε ενημέρωση αναλυτών την 01/06/2020.

– Οι επίσημες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Στουρνάρα και Μεγάλου, σύμφωνα με τις οποίες η οφειλόμενη πληρωμή θα εξαρτηθεί από γνώμη του SSM, χωρίς να υφίσταται κανένα νομικό έρεισμα γι’ αυτό, προκαλούν εντονότατη ανησυχία για την απομείωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου.

– Σε ενδεχόμενο μη πληρωμής του τοκομεριδίου για δεύτερη φορά από την Τράπεζα Πειραιώς, προκαλείται αυτόματα η μετατροπή του ομολόγου CoCos σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή της αξία κινείται σε επίπεδα πέριξ των 0,60 ευρώ και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της συνολικής αξίας των μετοχών που θα περάσουν στην κυριότητα του ΤΧΣ.

Πηγή: sofokleousin.gr