Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσαν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο., Αλέξη Χαρίτση, για την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Την ερώτηση συνυπογράφει η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,  Όλγα Γεροβασίλη.

Στην ερώτηση τους προς τον Υπουργό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει-προσαρμόσει μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για να ανταποκριθούν τα κράτη μέλη της στις νέες συνθήκες. Από τη μεριά της ελληνικής Κυβέρνησης όμως, επιδεικνύονται εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά στην ενεργοποίηση όλων αυτών των εργαλείων.  

Συγκεκριμένα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά το πρώτο σχέδιο πρότασης της Κυβέρνησης για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 (ZeroDraft), «δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη οι υγειονομικές και  κονωνικο – οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID 19, ούτε η σύνδεση (ο συντονισμός) του νέου ΕΣΠΑ με το Ταμείο Ανάκαμψης», όπως επισημαίνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της στο αρμόδιο Υπουργείο. Επιπλέον, παρά την απλοποίηση των διαδικασιών του τρέχοντος ΕΣΠΑ, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν δράσεις που αφορούν την πανδημία, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστική χρήση του. Υπενθυμίζουμε ότι με επίκαιρη επερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή προ ολίγων εβδομάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ για ενίσχυση του ΕΣΥ, των σχολείων, των επιχειρήσεων, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και προνοιακών δομών. Τέλος, η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης στο Υπ. Οικονομικών και όχι στο Υπ. Ανάπτυξης,  που έχει στην ευθύνη του τη διαχείριση του ΕΣΠΑ,  προκαλεί ανησυχία για την έλλειψη σύνδεσης του νέου ΕΣΠΑ με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και τα δύο εργαλεία θα χρηματοδοτήσουν ως επί το πλείστον παρόμοιες δράσεις.

Με δεδομένο ότι διανύουμε ήδη το δεύτερο lockdown από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα και ενώ τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποδεικνύονται ελλιπή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό με ποιο τρόπο πρόκειται να προσαρμόσει την πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ώστε να ενσωματώνει στο σχεδιασμό τις επιπτώσεις της πανδημίας και αν θα υπάρξει διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. Επιπλέον ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο απολύτως απαραίτητος συντονισμός για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή του συνόλου των ευρωπαϊκών πόρων.

Πηγή: sofokleousin.gr