“Καπέλο” 42 εκατ. ευρώ στα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης κοστίζει μέχρι τώρα η καταστροφή των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, με ευθύνη των Μητσοτάκη, Καραμανλή και Μενδώνη”, αναφέρουν σε Κοινή Ανακοίνωση των Τομέων Πολιτισμού και Υποδομών και Μεταφορών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Και προσθέτει: “Ο βάρβαρος τεμαχισμός και η απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης κοστίζει πολιτιστικά, οικονομικά, κοινωνικά. Η επιλογή των Μητσοτάκη, Καραμανλή και Μενδώνη έχει εκτοξεύσει το κόστος κατασκευής του έργου στα ύψη, καθώς μέχρι τώρα:

-20 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη στον ανάδοχο ως αποζημίωση για τον πρώτο χρόνο.

-54 εκατ. ευρώ δίνονται, συμπληρωματικά, για αρχαιολογικές ανασκαφές και άλλες εργασίες για τη λύση του ξηλώματος των αρχαίων.

Η δήθεν «πανάκριβη» λύση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που είχε «και το μετρό στην ώρα του και αρχαία στη θέση τους» δεν υπερέβαινε τα 32 εκατ. Ευρώ. Το «καπέλο», δηλαδή, στα έργα ανέρχεται ως τώρα στα 42 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια.

Μητσοτάκης, Καραμανλής και Μενδώνη συνεχίζουν το έγκλημά τους. Καταστρέφουν την ακεραιότητα και την αυθεντικότητα ενός εντυπωσιακού μνημείου της πόλης, μοναδικού οπουδήποτε στον κόσμο και επιβαρύνουν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τους φορολογούμενους”.

Και καταλήγει η ανακοίνωση: “Είναι φανερό ότι εμπαίζουν τους Θεσσαλονικείς. Το μετρό θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη από τα τέλη του 2020, χωρίς νέες ανασκαφές, με τα αρχαία ακέραια, αυθεντικά, αμετακίνητα στη θέση τους, προκειμένου να ενταχθούν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, όπως ζητούν οι κορυφαίοι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Πηγή: sofokleousin.gr