Ενώ η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και οι οικονομικές επιπτώσεις της προκαλούν στην κυβέρνηση αναπόφευκτη φθορά – η οποία όμως δεν φαίνεται ακόμη να μεταφράζεται σε απώλεια εκλογικής δύναμης, στον ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες, αποδυναμώνοντας τον αντιπολιτευτικό “λόγο” και την εν γένει παρουσία του κόμματος στις πολιτικές εξελίξεις.

Οι διεργασίες οδηγούν σε αναδιάταξη του κομματικού “χάρτη”, με συγκρότηση νέων ομάδων-ρευμάτων, διαφοροποιήσεις στελεχών και διαμόρφωση νέων συσχετισμών δυνάμεων στα ηγετικά κλιμάκια και στην Κεντρική Επιτροπή.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν με τις διάφορες “συνιστώσες”,  μεταξύ των ομάδων-ρευμάτων δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε θέματα πολιτικής ταυτότητας και στρατηγικής. Οι αντιπαραθέσεις  συνιστούν ουσιαστικά ένα παιχνίδι κατανομής εσωκομματικής ισχύος, κρυμμένο πίσω από διαφορές απόψεων για την μελλοντική φυσιογνωμία και την οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ που μετεξελίσσεται μέσω της “Προοδευτικής Συμμαχίας”

 Ο αναδυόμενος ισχυρός πόλος

Οι δύο σημαντικότερες αλλαγές στον κομματικό “χάρτη”, που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές για  τη διαμόρφωση της μελλοντικής φυσιογνωμίας του κόμματος είναι

  • Η διεύρυνση και περαιτέρω ενίσχυση της παλιάς ομάδα των “53+”,  που είναι ο πυρήνας ενός νέου ευρύτερου εσωκομματικού σχηματισμού («Ομπρέλα»),  ο οποίος έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση του με κείμενο θέσεων-απόψεων-προτάσεων για την οργανωτική ανασυγκρότηση και την πολιτική στρατηγική του κόμματος
  • Η διάσπαση της “ομάδας των προεδρικών” («Κίνηση Μελών»), από την οποία προέκυψε μία νέα τάση, η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ)

 Ισχυρότερος πόλος μέσα στο κόμμα καθίσταται πλέον η ομάδα των “53+” (Τσακαλώτος, Παπαδόπουλος, Λάμπρου, Δρίτσας κ.ά.), μετασχηματισμένη σε «Ομπρέλα» με την προσθήκη πολλών παλιών στελεχών όπως οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, του «Αριστερού Δικτύου» (Δημήτρης Βίτσας κλπ) και του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Είναι μία ευρεία συμμαχία στελεχών που πρώτη φορά εμφανίζονται ως ενιαία ομάδα, η οποία μπορεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις.

Προεδρικοί και ΠΑΣΟΚογενείς

Χωρίς ιδεολογικοπολιτικές αναφορές που να την διαφοροποιούν από τις άλλες ομάδες, η νέα τάση  Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ) συσπειρώνει πρώην μέλη των “προεδρικών” όπως  ο Μανόλης Φάμελλος , η Σία Αναγνωστοπούλου και ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, πασοκογενείς (Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης, Δημήτρης Σακελλάρης) και νεότερα στελέχη του κόμματος όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Στην «Κίνηση Μελών» που είναι η καθ’ αυτό “ομάδα Τσίπρα” στο κόμμα, παραμένουν οι Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Μπαλάφας, Ρένα Δούρου. Μαζί τους συμπλέει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο facebook σημείωνε προχθές ότι «όταν υπάρχει κρίση, πρέπει να διατυπώνεις το λαϊκά κατανοητό, κάτι ξεκάθαρο και υλοποιήσιμο».

Η πολιτική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνονται με τη «Γέφυρα» των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ (Μπίστης, Λιάκος, Βαλντέν) και την ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου, που επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας για την άμβλυνση εσωκομματικών διαφορών.

Πηγή: sofokleousin.gr