Λίγο πάνω από το 1 βρίσκεται στην Ελλάδα ο δείκτης R που αφορά την μετάδοση του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Νίκο Σύψα.  Όπως τόνισε η υπέρβαση του ορίου του 1 υπολογίζεται ότι σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου.

Ο Ν. Σύψας σε συνέντευξή του στο «Θέμα FM 104,6» ανέφερε ότι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».

«Τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επηρειά τους στο τέλος του μηνός και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση», συνέχισε. «Eίναι βέβαιο ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν ανιχνεύονται αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται», συμπλήρωσε ο Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής ακόμα, χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα που έρχεται και λόγω κλίματος, αλλά και λόγω του ανοίγματος των σχολείων -που δεν αποκλείεται να καθυστερήσει κατά μια εβδομάδα. Ενας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας που «σπρώχνει» προς τα πάνω τον δείκτη R0, σύμφωνα με τον Ν. Σύψα, είναι ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται τον χειμώνα στα αστικά κέντρα, με τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και η εποχική γρίπη.

Πηγή: sofokleousin.gr