Το πρώτο πραγματικά καλό νέο από πέρσι τον Ιανουάριο οπότε ξεκίνησε ο εφιάλτης της υγειονομικής κρίσης χαρακτήρισε το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας που μίλησε σε ΣΚΑΪ και Mega.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εμβολιασμών στην χώρα μας οι οποίοι ξεκινούν σήμερα στις 13:00 με τους συμβολικούς εμβολιασμούς της Ευσταθίας Καμπισιούλη, νοσηλεύτριας ΜΕΘ, και του Μιχάλη Γιοβανίδη, φιλοξενούμενου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο κ. Σύψας σημείωσε πως πρόκειται για την «αρχή του τέλους για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας».

Διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές και απόλυτα αποτελεσματικό, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην τεχνολογία mRNA του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. «Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορoνοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται», εξήγησε. «Είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα για να σχηματιστεί ένα τείχος ανοσίας στον κορoνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού, εκτιμώντας πως η επίτευξη αυτού του στόχου θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό και από το πόσοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, «γιατί το εμβόλιο είναι προαιρετικό και έτσι πρέπει να είναι».

Αναφορικά με το εορταστικό τραπέζι, ο κ. Σύψας έκανε έκκληση να περάσουμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που ζούμε στο ίδιο σπίτι. «Το πιο σωστό για να μην έχουμε διασπορά είναι να περάσουμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που μένουμε στο ίδιο σπίτι. Μην μπλέκουμε με αριθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη».
 

Τέλος, αναφορικά με την χαλάρωση κάποιων περιορισμών και το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων, ο κ. Σύψας απάντησε ότι αυτό είναι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη».

Η απόφαση θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν όλα πάνε καλά ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, τόνισε ο καθηγητής εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών.

«Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Πηγή: sofokleousin.gr