Συγγενείς των 298 θυμάτων της πτήσης ΜΗ17 της αεροπορικής εταιρείας της Μαλαισίας, Malaysian Airlines, κατηγόρησαν σήμερα την Ρωσία ότι ψεύδεται όσον αφορά τον υποτιθέμενο ρόλο της στην κατάρριψη του αεροσκάφους, καθώς άρχισαν να καταθέτουν στο ολλανδικό δικαστήριο για τους τέσσερις υπόπτους.

Οι διεθνείς ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το επιβατηγό αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία από έναν πύραυλο που εκτόξευσαν φιλορώσοι αυτονομιστές. Η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη.

«Λένε ψέματα, ξέρουμε ότι λένε ψέματα και ξέρουν ότι το ξέρουμε ότι λένε ψέματα» είπε η Ρία Βαν ντερ Στέεν, η οποία έχασε τον πατέρα της και την θετή μητέρα της, απευθυνόμενη στο δικαστήριο, λέγοντας ότι επικαλείται τον αείμνηστο Σοβιετικό διαφωνούντα και συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν.

Η Ολλανδή μάρτυρας ήταν η πρώτη από τους δεκάδες συγγενείς οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν ή να υποβάλουν γραπτές δηλώσεις κατά την διάρκεια των τριών επόμενων εβδομάδων.

Το αεροσκάφος της πτήσης MH17 είχε απογειωθεί από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ όταν χτυπήθηκε, όπως λένε οι διεθνείς ερευνητές και εισαγγελείς, από ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύθηκε από ρωσική βάση που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Βαν ντερ Στέεν έκανε τις επισημάνσεις της, μιλώντας στα ρωσικά, εξηγώντας ότι το έκανε αυτό «για να ακούσουν εκείνοι που παρευρίσκονται εκ μέρους του ρωσικού καθεστώτος».

«Θέλω να γνωρίζουν ότι ξέρω ποιος φέρει την ευθύνη για τα ψέματα», είπε, προσθέτοντας ότι «το ψέμα και η διαστρέβλωση έχει γίνει οικεία τακτική σε αυτό το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, μέσω του οποίου φιλοδοξούμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια».

Η Αυστραλή Βανέσα Ριζκ υπέδειξε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνησή του ως μέρος του «πολιτικού εφιάλτη» που οδήγησε στη συντριβή του αεροσκάφους.

«Ακόμα δεν το χωράει το μυαλό μου ότι η οικογένειά μας έχει παγιδευτεί σε μια απογοητευτική και θανατηφόρα πολιτική κρίση», είπε, απευθυνόμενη στους δικαστές μέσω βιντεοσύνδεσης, η Ριζκ, η οποία έχασε και τους δύο γονείς της στο δυστύχημα όταν η ίδια ήταν 22 ετών, τονίζοντας ότι οι γονείς της δεν είχαν κανένα ρόλο σε καμία πολιτική που οδήγησε στον θάνατό τους.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει χρηματοδοτήσει ή υποστηρίξει αντάρτες που πολεμούν κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων της Ουκρανίας, έχει αρνηθεί να εκδώσει τους υπόπτους.

Τρεις Ρώσοι και ένας Ουκρανός πολίτης, οι οποίοι φέρονται να έχουν βασικούς ρόλους στις δυνάμεις των αυτονομιστών, δικάζονται για ανθρωποκτονία.

Έπειτα από χρόνια συλλογής στοιχείων, μια ομάδα διεθνών ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα τον Μάιο του 2018 ότι ο εκτοξευτήρας που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του πυραύλου που έπληξε το αεροσκάφος των Mαλαισιανών Aερογραμμών, ανήκε στην 53η Ταξιαρχία Αντιαεροπορικών Πυραύλων της Ρωσίας.

Οι τέσσερις ύποπτοι, οι οποίοι διαφεύγουν, δικάζονται εδώ και ενάμιση χρόνο. Μόνο ένας εκπροσωπείται από δικηγόρους, οπότε η υπόθεση δεν θεωρείται ότι έχει εκδικάζεται εξ ολοκλήρου ερήμην σύμφωνα με το ολλανδικό δίκαιο.

Οι δικαστές ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναμένεται να εκδώσουν απόφαση στα τέλη του 2022.

Πηγή: sofokleousin.gr