Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι αισθάνεται «πολύ άσχημα» για τη σύλληψη του πρώην στενού συμβούλου του, του Στιβ Μπάνον, όμως τόνισε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τον οργανισμό που είχε ιδρύσει εκείνος προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

«Πιστεύω ότι είναι ένα λυπηρό γεγονός», είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Δεν έχω επαφές μαζί του εδώ και χρόνια, κυριολεκτικά χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Μπάνον, ο «αρχιτέκτονας» της πολιτικής του εθνικού λαϊκισμού που χαρακτήρισε την προεδρία του Τραμπ, κατηγορείται για εξαπάτηση των υποστηρικτών του προέδρου. Συνελήφθη σήμερα, μαζί με άλλα τρία πρόσωπα και σε βάρος του κατηγορήθηκε δίωξη για κατάχρηση των χρημάτων που έδωσαν εκατοντάδες χιλιάδες δωρητές, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Μανχάταν. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν φτιάξει μια ιστοσελίδα, την We Buld The Wall («Εμείς χτίζουμε το τείχος») για να συγκεντρώσουν μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Μπάνον χρησιμοποίησε «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» για να καλύψει τα προσωπικά του έξοδα.

«Δεν γνωρίζω τίποτα για αυτό το σχέδιο. Δεν μου αρέσει αυτό το σχέδιο», είπε σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ. «Αυτά τα κάνει η κυβέρνηση, δεν είναι για ιδιώτες», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει τους τρεις συγκατηγορούμενους του Μπάνον και δεν νομίζει να έχει συναντηθεί ποτέ μαζί τους.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 40 ετών, εφόσον κριθούν ένοχοι.

Πηγή: sofokleousin.gr