Με νέα αντιNavtex εντείνει τις προκλήσεις η Τουρκία στα ανατολικά της Κρήτης όπου δραστηριοποιείται το σκάφος Nautical Geo .

Ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου είχε ανανεώσει στις 21 Σεπτεμβρίου με ναυτική αναγγελία τη συνέχιση των ερευνών του γαλλικού πλοίου από τις 24 έως τις 26 του μηνός.

Η Τουρκία συντηρώντας μέσω του σταθμού της Αττάλειας εξέδωσε αντιNavtex υποστηρίζοντας ότι η ελληνική Navtex για συνέχιση των ερευνών ανατολικά της Κρήτης στις 21 Σεπτεμβρίου αφορά περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ανυπόστατα ότι εκτός των 6 ναυτικών από την Κρήτη το σκάφος δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες γιατί είναι σε “τουρκική υφαλοκρυπίδα” με δήθεν βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα από την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο, και έδωσε οδηγίες σε τουρκικό πολεμικό πλοίο να ζητήσει από το πλήρωμα του «Nautical Geo» να αποχωρήσει από την περιοχή, με το ψευδοεπιχείρημα ότι το ερευνητικό -γαλλικών συμφερόντων- έπλεε σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, αν το Nautical Geo πλησιάσει στην περιοχή που θεωρεί δική της θα υπάρξει απάντηση, υποστηρίζοντας ότι οποίας η Αθήνα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Πηγή: sofokleousin.gr