Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ δήλωσε ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον Ιάπωνα ομόλογό του ελπίζοντας για πρόοδο στον τερματισμό μιας διαμάχης που οδήγησε στην επιβολή εκατέρωθεν εμπορικών περιορισμών.

Ο Τσουνγκ είπε στη δεξαμενή σκέψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη διάρκεια μιας επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη ότι θα έχει μία διμερή συνάντηση με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι στην ίδια πόλη μετά από τη συμμετοχή του σε μία τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Η Ιαπωνία είναι κοντινός μας γείτονας και μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες της δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των άλλων αρχών», δήλωσε ο ίδιος. «Έτσι θέλουμε την Ιαπωνία ως ένα στενό φίλο, αλλά δυστυχώς έχουμε μερικές διαφορές για το πώς βλέπουμε την ιστορία του παρελθόντος».

Μία ιστορική διαμάχη για την ιαπωνική κατοχή της Κορέας την περίοδο 1910-1945, συμπεριλαμβανομένων και των «γυναικών της παρηγοριάς», όπως χαρακτηρίστηκαν από τους Ιάπωνες οι γυναίκες, που προέρχονταν κυρίως από την Κορέα και εξαναγκάστηκαν να εργαστούν στους οίκους ανοχής της Ιαπωνίας τον καιρό του πολέμου, έχει εδώ και καιρό επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ.

Η διαμάχη αυτή κατά τα πρόσφατα χρόνια προκάλεσε την επιβολή εκατέρωθεν περιορισμών στις εξαγωγές, απειλώντας και τη συνεργασία ασφάλειας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, παρά την κοινή απειλή, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες από τη Βόρεια Κορέα.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε μία σειρά συναντήσεων κατά το τελευταίο εξάμηνο, με τη συμμετοχή Αμερικανών διπλωματών και ομολόγων τους από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

«Ήταν πολύ θερμό και συμμαχικό αυτό το βράδυ, ειδικότερα καθώς προσπαθούμε να συνεργαστούμε και να σκεφτούμε σχετικά με τα όσα βλέπουμε από τη Βόρεια Κορέα, ειδικότερα, με τις πρόσφατες εκτοξεύσεις, αλλά και άλλα ζητήματα», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενημερώνοντας ανώνυμα τους δημοσιογράφους μετά την πραγματοποίηση της χθεσινής τριμερούς συνάντησης.

«Έχει εξελιχθεί πραγματικά σε ένα φόρουμ σχετικά με την κοινή δουλειά που έχει γίνει και δεν πρόκειται πλέον για το σπάσιμο του πάγου».

Ο Τσουνγκ δήλωσε πως η Σεούλ πιστεύει πως τα ζητήματα που υπάρχουν μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ήταν ατυχές που οι εμπορικοί περιορισμοί προκλήθηκαν από πολιτικές διαφορές, δηλώνοντας ότι ελπίζει πως αυτές μπορούν να επιλυθούν σύντομα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η Σεούλ θα πρέπει να τις παραπέμψει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Οι Κορεάτες είναι πολύ αισιόδοξοι ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών από την Ιαπωνία και την Κορέα θα συνεργαστούν για μία λύση εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Κορέας και της Ιαπωνίας», είπε ο ίδιος.

Ο Τσουνγκ και ο Μοτέγκι είχαν συναντηθεί και στο περιθώριο της διάσκεψης της G7 στη Βρετανία το Μάιο, αλλά τότε δεν είχαν κατορθώσει να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών τους.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr