Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στον πόλεμο! Απεμπλοκή της χώρας μας! Ανεπιθύμητα τα πλοία των ιμπεριαλιστών στο λιμάνι του Πειραιά» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, μεγάλο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον ελλιμενισμό του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στον Πειραιά.

«Με την σημερινή μας κινητοποίηση εδώ από τον Πειραιά, στέλνουμε μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, έναν άδικο πόλεμο που γίνεται για τα κέρδη των λίγων εδώ και 29 ημέρες στην Ουκρανία.

Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένους και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Καταδικάζουμε τα γεράκια του πολέμου των ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ που μυρίστηκαν φρέσκια σάρκα και συνωστίζονται στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα τροφοδοτώντας την έναρξη αυτού του πολέμου.

Καταδικάζουμε και την παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων που έχουν βρει απάγκιο στα δολοφονικά τους σχέδια, εδώ στον Πειραιά.

Όλες τις προηγούμενες μέρες σουλατσάρουν στο λιμάνι φρεγάτες, αντιτορπιλικά, καταμαράν και σήμερα έκανε την εμφάνισή του το αεροπλανοφόρο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού Σαρλ Ντε Γκωλ.

Τους λέμε πως είναι ανεπιθύμητοι. Να τσακιστείτε να φύγετε από δω. Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα δεν διαλέγει ληστή για να του πίνει το αίμα με το καλαμάκι» τόνισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι, ο Γιώργος Καλαμαράς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

«Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικού εξοπλισμού.

Να μην τολμήσουν να στείλουν φαντάρους ή στρατιωτικό προσωπικό εκτός συνόρων. Να γυρίσουν πίσω όσοι σήμερα βρίσκονται σε ΝΑΤΟικές αποστολές. Καμία παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στους φονιάδες των λαών» πρόσθεσε.

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει την χώρα σε ορμητήριο πολέμου. Αυτό είναι έργο όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ» είπε, σημειώνοντας ότι «ο λαός μας, η εργατική τάξη, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας σ αυτούς τους ανταγωνισμούς».

Έχουμε ήδη πληρώσει πολλά. Πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Κι άλλα πολλά περισσότερα δισ. ευρώ τώρα για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, για νέες επεμβάσεις και πολέμους.

Τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε την εκτόξευση των τιμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Τις μεγάλες αυξήσεις από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την «πράσινη» μετάβαση.

Το ακριβότερο ρεύμα, την μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. Τις τιμές – φωτιά σε μετακινήσεις και βασικά αγαθά που εξανεμίζουν το μισθό μας από το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Και γι αυτούς τους λόγους και επειδή τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι δεν τασσόμαστε με καμιά εθνική συνεννόηση και δεν θα βάλουμε τα κεφάλια μέσα όπως πολλοί θα ήθελαν, στις 6 του Απρίλη απεργούμε.

Οι εργαζόμενοι του Πειραιά απεργούμε. Απεργούμε γιατί δεν θα πληρώσουμε εμείς τις επιπτώσεις του πολέμου, προτάσσοντας τον δικό μας αγώνα» είπε ο Γ.Καλαμαράς σημειώνοντας ότι «η πάλη για μια καλύτερη ζωή είναι συνυφασμένη με την πάλη ενάντια στον πόλεμο και την απεμπλοκή από αυτόν».

Υπογράμμισε, ακόμα ότι «σ αυτόν τον πόλεμο και σε κάθε πόλεμο η σωστή πλευρά της ιστορίας, γιατί πολλά ακούσαμε και γι αυτό, είναι με την ταξική πάλη. Ποτέ τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν είναι στην ίδια πλευρά της ιστορίας με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους».

«Σε λίγες μέρες στις 6 Απρίλη, η εργατική τάξη θα δώσει απάντηση με πανελλαδική – πανεργατική απεργία γιατί η πάλη για το μεροκάματο, ενάντια στην φτώχεια και την ακρίβεια είναι δεμένη με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, σημείωσε μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του, ο Νίκος Παπαγεωργίου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις Βάσεις.

Στο συλλαλητήριο χαιρέτησαν επίσης ο Γιώργος Γώγος, οργανωτικός γραμματέας του ΕΚ Πειραιά και ο Αντώνης Νταλακογιώργος, Β’ αντιπρόεδρος του ΕΚ Πειραιά.

«ΗΠΑ και Ρωσία τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Έξω το ΝΑΤΟ να φύγουνε οι Βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν στην διάρκεια της μεγάλης αντιπολεμικής πορείας που ακολούθησε μετά τη συγκέντρωση.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Μαρία Κομνηνάκα.

Πηγή: sofokleousin.gr