Τουλάχιστον 12 μέλη των ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν σε επίθεση που διαπράχθηκε σε βορειοδυτική περιοχή της Μπουρκίνα Φάσο χθες Κυριακή, ενώ άλλα επτά αγνοούνται, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τρεις πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η επίθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τον στρατό μέχρι στιγμής.

Οι πηγές του Ρόιτερς διευκρίνισαν ότι η επίθεση καταγράφηκε στην περιοχή Μπουκλ ντι Μουούν, κοντά στα σύνορα με το Μαλί. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια.

Προχθές Σάββατο, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού σκότωσαν δύο ηγετικά στελέχη των τζιχαντιστών στην περιοχή, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι επιθέσεις τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχουν πολλαπλασιαστεί στο Σαχέλ. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Μαλί και στον Νίγηρα.

Την περασμένη Τετάρτη ένοπλοι σκότωσαν 30 ανθρώπους –άμαχους, στρατιώτες και φιλοκυβερνητικούς παραστρατιωτικούς– σε σειρά επιθέσεων κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα.

Τσαντ

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν προχθές Σάββατο σε συγκρούσεις κτηνοτρόφων με γεωργούς στο Τσαντ, 200 χιλιόμετρα ανατολικά από την πρωτεύουσα Ντζαμένα, σε περιοχή όπου εκτυλίσσονται φονικές συγκρούσεις μεταξύ φυλών, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο οι τοπικές αρχές.

Τα επεισόδια ξέσπασαν εξαιτίας της διένεξης μεταξύ δύο κοινοτήτων, η μια από τις οποίες θέλει να εγκατασταθεί και η άλλη να την εμποδίσει, εξήγησε η Αμίνα Κοτζιάνα, η κυβερνήτρια της επαρχίας Χατζέρ-Λαμί, στο κεντρικό Τσαντ. Συγκρούστηκαν μέλη της φυλής Μπουλαλά, γεωργοί μόνιμα εγκατεστημένοι, με Άραβες, νομάδες κτηνοτρόφους, στο χωριό Ζοανά, εξήγησε.

Ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει «τους 22 νεκρούς και τους 18 τραυματίες», διευκρίνισε η αξιωματούχος.

«Στείλαμε δυνάμεις επιβολής της τάξης το Σάββατο» στην περιοχή για να αποκατασταθεί η ηρεμία, είπε από την πλευρά του ο Αμπντραμάν Κουλαμαλά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι συγκρούσεις μεταξύ φυλών ή κοινοτήτων είναι συχνές στο κεντρικό και στο νότιο Τσαντ, όπου πολλοί κάτοικοι φέρουν οπλισμό. Επεισόδια ξεσπούν συνήθως μεταξύ νομάδων αράβων κτηνοτρόφων και αυτοχθόνων γεωργών, που κατηγορούν τους πρώτους ότι καταστρέφουν τα χωράφια τους για να ταΐσουν.

Γίνονται επαφές με «προεστούς των δύο κοινοτήτων για να δοθεί τέλος σε αυτή την διαρκώς επανερχόμενη σύγκρουση», είπε η κυβερνήτρια της επαρχίας.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κουλαμαλά είπε πως οι αρχές «προχώρησαν στον πλήρη αφοπλισμό των αμάχων» και πρόσθεσε πως υπήρξε «συμφιλίωση» των δύο πλευρών και «η ηρεμία έχει αποκατασταθεί πλήρως» στην περιοχή.

Σε συγκρούσεις μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων είχαν σκοτωθεί 11 άνθρωποι τον Δεκέμβριο και άλλοι 35 τον Φεβρουάριο στο νότιο Τσαντ.

Πηγή: sofokleousin.gr