Η Γερμανία σχεδιάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αερίου μέσα σε ένα χρόνο, και στο πλαίσιο επιταχύνει τη διαδικασία απόκτησης των νέων τερματικών σταθμών εισαγωγής για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τέσσερις πλωτούς τερματικούς σταθμούς, επιτρέποντάς της να αντικαταστήσει τουλάχιστον το 70% των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή στην ενεργειακή πολιτική μετά από χρόνια αντίστασης στο ακριβότερο LNG των ΗΠΑ.

«Δεν μπορούν να αποκλειστούν διακοπές παροχής φυσικού αερίου στην παρούσα κατάσταση, επομένως πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας την Τρίτη. «Η άμεση και ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη πιο ανεξάρτητων πηγών αερίου είναι επείγουσα».

Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν εναλλακτικές αποστολές καθώς διακόπτουν τους δεσμούς με το καθεστώς του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Γερμανία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα συμβάσεις για την μίσθωση των τερματικών σταθμών σε συνεργασία με τις εταιρείες κοινής ωφελείας RWE AG και Uniper SE. Τέτοιες εγκαταστάσεις είναι πιο γρήγορες και φθηνότερες στη λειτουργία από αυτές στην ξηρά, απαιτώντας μόνο τη ναύλωση ενός υπάρχοντος σκάφους, τροποποιήσεις υποδομής εντός και υπεράκτιων και σύνδεση με το δίκτυο αγωγών της χώρας.

Οι πλωτοί τερματικοί σταθμοί – συν δύο που θα κατασκευαστούν στην ξηρά – θα έβαζαν τη χώρα μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο σε δυναμικότητα εισαγωγής LNG και πίσω μόνο από την Ισπανία στην ΕΕ. Αρκετοί ακόμη χερσαίοι τερματικοί σταθμοί βρίσκονται στα αρχικά στάδια σχεδιασμού. Όλα τροφοδοτούν τον στόχο της Γερμανίας να μειώσει το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγει στο 10% μέχρι τα μέσα του 2024, από 35% που ήταν σήμερα και περισσότερο από 50% πριν από την εισβολή.

Πηγή: sofokleousin.gr