Ο αιγυπτιακός στρατός πραγματοποίησε άσκηση κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας την Παρασκευή. Πρόκειται για την απάντηση του Καΐρου στην αντίστοιχη τουρκική εξαγγελία για διενέργεια ναυτικών γυμνασίων ανοιχτά της Λιβύης.

Το όνομά της αιγυπτιακής άσκησης ήταν «Hasm 2020» και εκτός από τις χερσαίες συμμετείχαν ναυτικές καθώς και αεροπορικές δυνάμεις. Την παρακολούθησε ο υπουργός Αμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής, Μοχάμεντ Ζάκι και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Μοχάμεντ Φαρίντ. Τα γυμνάσια περιελάμβαναν επίσης αεροσκάφη πολλαπλής λειτουργίας, καθώς και ελικόπτερα που χρησιμοποιούν αληθινά πυρά.

«Αποστολή της άσκησης είναι να εξουδετερώσουν τους μισθοφόρους, τα σημεία συγκέντρωσής τους, τα κέντρα διαχείρισης καθώς και να καταστρέψουν όλες τις αλυσίδες ανεφοδιασμού», ήταν η εξήγηση του γενικού επιτελείου. Μια μέρα νωρίτερα οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις ανέφεραν ότι θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις ανοιχτά των λιβυκών ακτών. 

Δύο βράδια νωρίτερα  είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι ενισχύονται οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ με ξένα στρατεύματα κάθε είδους, σε μια προσπάθεια να ανακτηθούν οι πρόσφατες απώλειες εδαφών, ενώ για το αντίπαλο στρατόπεδο εκφράζονται ανησυχίες ότι μεταξύ των δυνάμεων που μεταφέρει η Αγκυρα από τη Συρία περιλαμβάνονται αρκετοί τζιχαντιστές.

Πηγή: sofokleousin.gr