Το απόγευμα της Πέμπτης, προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τατοΐου το Σπιτφάιρ MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εμβληματικό αεροπλάνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από πλήρη ανακατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ΠΑ συνόδευσαν το θρυλικό καταδιωκτικό κατά την είσοδό του στον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Η επιστροφή του Σπιτφάιρ είναι μια πολύ σημαντική ημέρα», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κόλιας αντιπρόεδρος του ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», που χρηματοδότησε την ανακατασκευή του αεροσκάφους.

Το Σπιτφάιρ MJ755, είχε απογειωθεί από το ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο, την περασμένη Τρίτη και μετά από ενδιάμεσες στάσεις στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, μέσω Μπρίντιζι προσγειώθηκε αρχικά για ανεφοδιασμό σήμερα στην Κέρκυρα, και από εκεί μέσω Αράξου έφτασε στην Αθήνα.

Χειριστές της ΠΑ, που θα εκπαιδευτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πετούν σε επετειακές εκδηλώσεις το αεροσκάφος.

Το ιστορικό αυτό αεροπλάνο κατασκευάστηκε το 1943, και είχε πάρει μέρος σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα με άλλα 77 περίπου Σπιτφάιρ τον Φεβρουάριο του 1947, από την τότε βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι. Το 1950 μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό. Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου. Μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στη Βρετανία για ολική ανακατασκευή.

Το MJ755 μετά από μια πτήση που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε νωρίτερα σήμερα προσγειωθεί συνοδεία δύο μαχητικών σκαφών F-16 και στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα αλλά και στον Αερολιμένα Αράξου όπου ο Peter Kynsey, ο πιλότος που είχε αναλάβει να φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα, ξεκουράστηκε για λίγη ώρα χαροποιώντας τους λάτρεις της αεροπορίας της περιοχής που απαθανάτισαν την απογείωση του μαχητικού.

Το Spitfire MJ755 που αναγεννήθηκε μετά από την πρωτοβουλία του κ.Peter Livanos και του Ιδρύματος “ΙΚΑΡΟΣ”, μια επένδυση που ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται, όπως εξήγησε ο κ.Κόλιας, να παρουσιαστεί και επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που “έχει ήδη επιλέξει ικανότατους πιλότους και τεχνικούς οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για τρεις εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο”. Μια ειδική εκπαίδευση που θα έχει ως αποτέλεσμα από τα μέσα του καλοκαιριού ακόμη “να είναι εφικτό να πετάξει το MJ755 με Έλληνες χειριστές και έτσι να το απολαύσουν οι Έλληνες στον αέρα της χώρας μας το συντομότερο δυνατό”, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος του “ΙΚΑΡΟΣ”.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: sofokleousin.gr