Πλησιάζει η ώρα των διασταυρώσεων των στοιχείων, που δήλωσαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες για να ενταχθούν στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής (φθηνά κρατικά δάνεια). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτεταμένες διασταυρώσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι. Σε όποιες περιπτώσεις διαπιστωθούν παραποιημένα ή λανθασμένα στοιχεία, τότε επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο των ποσών, ενώ κινδυνεύουν με αυστηρές ποινές. 

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αναμένεται να εστιάσουν στις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή: Μεγάλη μείωση τζίρου. Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Χαμηλός τζίρος (200-300 €/μήνα). Ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ. Έκδοση τιμολογίων σε διαφορετική ημερομηνία. Περίεργες προσλήψεις. 

Ενστάσεις 

Σημειώνεται ότι από την Τρίτη άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων για τον 3ο και 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ  θα δοθεί η αντίστοιχη δυνατότητα και για τον 5ο, 6ο και 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων, και για τους πέντε κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι η 30ή Ιουλίου 2021.

Επίσης, σε νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών, ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, για τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος για την έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας από τα οικεία πρωτοδικεία. Οι σχετικές αποφάσεις θα εκδοθούν εντός των επόμενων ημερών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Προς διευκόλυνση της διαδικασίας υποβολής των δικαιολογητικών, διευκρινίζεται ότι υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου.

Τα ποσά στο Taxis 

Mετά και την υποβολή των ενστάσεων αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος όσοι έχουν ενισχυθεί μέσω των 7 κύκλων του προγράμματος. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποπληρώσουν  το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022, ή να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό με επιπλέον έκπτωση 15% στο ποσό που θα επιστρέψουν.

Επίσης, όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, αντί του «κουρέματος» της οφειλής των τριών πρώτων κύκλων κατά 50% έχουν τη δυνατότητα, όταν ενεργοποιηθεί η σχετική ρύθμιση, να λάβουν κουπόνι αξίας ίσης με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις και με αυτό να αποπληρώσουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφλήσουν το 100% της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.
 

Πηγή: sofokleousin.gr